Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΥΦΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΟ 2013

Σχολείο για τυφλούς στο Δήμο Καλαμαριάς από το 2013

 
Έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του 2013 και να υποστηρίξει την ισότιμη εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες είναι το τριώροφο Κέντρο Εκπαίδευσης για τα συγκεκριμένα παιδιά, το μοναδικό σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Για το κάθε παιδί, η συμμετοχή των γονέων θα ανέρχεται στα 300 ευρώ το μήνα.
Το σχολείο για τα τυφλά παιδιά είναι αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας, επί έξι συναπτά έτη, της «Αμυμώνη - Σύλλογος Θεσσαλονίκης», και ανεγέρθηκε σε οικόπεδο το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς, με τη βοήθεια δύο δωρητών: της Λευκοθέας Μάτη και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης & Εταιρειών Εμπορίας Καπνού. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέγερσης του κτηρίου ανήλθε στα 670.000 ευρώ. Τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου θα γίνουν την προσεχή Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 12.00, στις εγκαταστάσεις του, Πόντου και Ροδοπόλεως 5, στην Καλαμαριά.
Με ίδιους πόρους και με τη στήριξη τοπικών (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, Εργαστήρι Παραδοσιακών χορών Δασκάλων & Νηπιαγωγών και άλλων Συλλόγων) και άλλων φορέων (Τειρεσίας, Lidl, άλλες εταιρείες), μέχρι το καλοκαίρι 2012 το Κέντρο είχε εξοπλιστεί με τα βασικά είδη που μπορούν να του επιτρέψουν να αρχίσει τη λειτουργία του εκπαιδεύοντας τα πρώτα 14 παιδιά του Συλλόγου, που έχουν ηλικίες από 9 μέχρι 17 χρόνων.
Το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 26 παιδιά τα οποία θα έρχονται το πρωί και θα φεύγουν το μεσημέρι, έχοντας παρακολουθήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εργοθεραπείες, φυσιοθεραπείες και ότι άλλο χρειάζονται για την ενδυνάμωση της αυτονομίας τους.
Να σημειωθεί ότι η «Αμυμώνη - Σύλλογος Θεσσαλονίκης» πήρε ειδική πιστοποίηση από το υπουργείο Υγείας και ψάχνει πλέον τρόπους κάλυψης των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου που προβλέπεται να αρχίσει τη λειτουργία του αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/24181

Άρχισε από τη Δευτέρα το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα» συνταξιούχων

Άρχισε από τη Δευτέρα το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα» συνταξιούχων


Από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων» οι δικαιούχοι, στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

- η συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας φυσικοθεραπείας, εργο-θεραπείας και οικιακής βοήθειας κλπ.

- η ενημέρωση των Ωφελούμενων για τα δικαιώματά τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές τους με αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας

- η διευκόλυνση των Ωφελούμενων για την συμμετοχή τους σε πολιτιστικές ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

- οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όλων των φορέων κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ , ΝΑΤ Κ.Λ.Π)

- οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου του Δημοσίου καθώς και

- οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια που αναφέρονται παρακάτω.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχοι κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να εγκριθεί η ένταξή τους:

- Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ)

- Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή ο σύζυγος ή το άλλο πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά του να είναι κάτω των 7.715, 65 ευρώ ετησίως.

- Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ. Το ατομικό αυτό εισόδημα ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715, 65 € και το οικογενειακό στο διπλάσιο.

- Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή τους ή δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

- Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.

- Να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.
http://www.zougla.gr