Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2011
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Έκκληση για 4,2 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από την τροπική καταιγίδα Washi στις νότιες Φιλιππίνες
Μανίλα, Φιλιππίνες, 20 Δεκεμβρίου 2011 - Η UNICEF παραδίδει σήμερα καθαρό νερό και προμήθειες ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της παροχής καθαρού νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής για 15.000 οικογένειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στις νότιες Φιλιππίνες.
Η οργάνωση απηύθυνε επίσης σήμερα έκκληση ύψους 4,2 εκατ. δολαρίων για τα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από την τροπική καταιγίδα Washi που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στο νότιο νησί του Μιντανάο. Η έκκληση θα υποστηρίξει τις παρεμβάσεις της UNICEF στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, της υγείας και της διατροφής, της εκπαίδευσης και της προστασίας των παιδιών.
Η τροπική καταιγίδα σάρωσε το νότιο νησί κατά τη διάρκεια της νύχτας της 16ης Δεκεμβρίου, ρίχνοντας το ισοδύναμο της βροχής ενός μηνός, σε μια μόνο ημέρα. Οι αστραπιαίες πλημμύρες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 957 άτομα, ενώ τουλάχιστον 49 εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η UNICEF στρέφει τώρα την προσοχή της στα περίπου 200.000 παιδιά που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με 20.000 να φιλοξενούνται σήμερα σε διαμετακομιστικά κέντρα.
«Η έλλειψη καθαρού νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής είναι η μεγάλη μας ανησυχία αυτή τη στιγμή, καθώς γνωρίζουμε πως τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διαρροϊκές ασθένειες και αφυδάτωση. Η UNICEF είναι παρούσα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να προσφέρει βοήθεια στα χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες που έχουν πληγεί. Παρακολουθούμε επίσης με προσοχή την ασφάλεια των παιδιών στα υπερπλήρη διαμετακομιστικά κέντρα», δήλωσε ο Anselme Motcho, Επικεφαλής του Γραφείου της UNICEF στις Φιλιππίνες.
Εκτιμήσεις μαζί με άλλες οργανώσεις του ΟΗΕ και κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν αποκαλύψει επείγουσες ανάγκες στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Τα συστήματα ύδρευσης δύο πόλεων καταστράφηκαν ολοσχερώς αφήνοντας τους περισσότερους κατοίκους χωρίς νερό. Για το λόγο αυτό η UNICEF απέστειλε άμεσα βοήθεια για την παροχή νερού, είδη υγιεινής, δεξαμενές νερού, πρόχειρες τουαλέτες και κινητές μονάδες νερού στην πληγείσα περιοχή. 200 φορητές τουαλέτες προετοιμάζονται επίσης για αποστολή για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για εγκαταστάσεις υγιεινής.
Πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν από μια ταχεία εκτίμηση της κατάστασης είναι η παροχή προσωρινής στέγης, άλλα είδη όπως κουβέρτες και στρώματα, αλλά και η καταγραφή των παιδιών και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.
«Η UNICEF και οι συνεργάτες της θα παραμείνουν για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να σταθούν αυτές οι οικογένειες και οι κοινότητες και πάλι στα πόδια τους. Ενώ η σημερινή μας επιδίωξη είναι η κάλυψη των άμεσων αναγκών, σύντομα θα στρέψουμε την προσοχή μας στο πώς οι κοινότητες μπορούν να είναι καλύτερα προετοιμασμένες απέναντι σε τέτοιες καταστροφές και να αποτραπεί μια τέτοια μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών στο μέλλον,» είπε ο κ. Motcho.
Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να καταθέτουν τη βοήθειά τους στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό λογαριασμού: 169 / 505003 - 02 Νομικών Προσώπων.

Επίσης μέσα από την ιστοσελίδα της UNICEF στο www.unicef.gr

Το πλύσιμο των χεριών σώζει ζωές


Η UNICEF καλεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να γιορτάσουν αύριο την 4η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, ως έναν αποτελεσματικό, απλό και οικονομικό τρόπο για την πρόληψη ασθενειών.
Ένας σεβαστός αριθμός ιδιαίτερα ενδιαφέροντων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία αυτού του εορτασμού. Δάσκαλοι, γονείς, επώνυμοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα κινητοποιήσουν εκατομμύρια άτομα για να σαπουνίσουν τα χέρια τους, προκειμένου να προστατευθούν από επικίνδυνες για τη ζωή τους ασθένειες, όπως η διάρροια και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Στο Αφγανιστάν, 1,7 εκατομμύρια παιδιά από 1.700 σχολεία θα πλύνουν τα χέρια τους. Στην Ερυθραία, 326.809 παιδιά από 1.272 σχολεία θα κάνουν το ίδιο. Στο Περού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια εθνική εβδομάδα πλυσίματος των χεριών από τις 10 Οκτωβρίου και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν 3,5 εκατομμύρια μαθητές από 20.000 σχολεία. Οκτώ εκατομμύρια παιδιά στο Rajasthan της Ινδίας και πάνω από 1.000.000 παιδιά στο Πακιστάν, θα συμμετάσχουν επίσης σε εκδηλώσεις σχετικές με το πλύσιμο των χεριών. Αυτές και άλλες δραστηριότητες, υπόσχονται να ξεπεράσουν τους εορτασμούς του 2010, όπου 200.000.000 άνθρωποι και 700.000 σχολεία σε πάνω από 70 χώρες τίμησαν τη μέρα.

Αυτές οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διάδοση ενός σωτήριου μηνύματος: Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές.
Η UNICEF εκτιμά πως η διάρροια σκοτώνει 1,1 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο, ενώ ασθένειες σχετικές με την πνευμονία, αφαιρούν άλλες 1,2 εκατομμύρια παιδικές ζωές. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών με έναν πιο άμεσο και οικονομικό τρόπο, απ' ότι οποιοδήποτε εμβόλιο.
Η απλή κίνηση του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι σε κρίσιμες στιγμές - όπως μετά τη χρήση της τουαλέτας, ή πριν το φαγητό - είναι μια εύκολη και οικονομική παρέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο διάρροιας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών, τουλάχιστον κατά 50%, αλλά και εκείνον των αναπνευστικών λοιμώξεων, κατά 25%.

«Το σαπούνι δεν λείπει, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες», λέει η Therese Dooley, Ανώτερη Σύμβουλος της UNICEF για την Υγιεινή. «Η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών νοικοκυριών, έχουν σαπούνι στο σπίτι. Το πρόβλημα είναι πως το σαπούνι χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των ρούχων και για το μπάνιο και σπάνια για το πλύσιμο των χεριών». Η κα Dooley, πρόσθεσε πως η UNICEF θέλει να εξασφαλίσει πως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, θα γίνει καθεστώς σε όλες τις χώρες.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, έχουν τώρα υιοθετήσει την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών ως μια εθνική γιορτή, επιθυμώντας οι εκδηλώσεις να διαρκούν παραπάνω από μια μέρα και θέλοντας να εξασφαλίσουν την προώθηση του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το 2010 για παράδειγμα, όλα τα σχολεία - 18 εκατομμύρια παιδιά - σε όλο το Μπαγκλαντές, συμμετείχαν σε μαζικές εκδηλώσεις πλυσίματος των χεριών στις 15 Οκτωβρίου.
Οι εκδηλώσεις, χρησιμοποιήθηκαν ως ένας τρόπος για την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, για να ξεκινήσει την Εθνική της Εκστρατεία Υγιεινής, η οποία στόχευε στο ν' αλλάξει τον τρόπο που η χώρα χρησιμοποιούσε το σαπούνι και ειδικότερα στις προώθηση της χρήσης του στο πλύσιμο των χεριών.

«Είμαστε χαρούμενοι που αυτή τη χρονιά και άλλες χώρες ακολουθούν το παράδειγμα του Μπαγκλαντές», τονίζει η κα Dooley. «Όταν εμείς οι ενήλικες συνήθως προσπαθούμε ν' αποθαρρύνουμε τις κακές συνήθειες των παιδιών, η καλή συνήθεια του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, είναι μία απ' αυτές που θέλουμε κάθε παιδί ν' αποκτήσει».
 

 http://www.unicef.gr/news/2011/n111015.php