Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Καθώς ξεκινάει η καινούργια σχολική χρονιά τίθεται συνήθως, από ένα μεγάλο ερώτημα αυτό του τί θα δώσω ή τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο. Το θέμα αποκτά μεγαλύτερη διάσταση καθώς ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η διατροφή στη σχολική ηλικία είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες, την ποιότητα της διατροφής και σε τελική ανάλυση την ποιότητα ζωής των παιδιών στην ενήλικη ζωή τους. Ειδικοί στο χώρο της διατροφής τονίζουν ότι η υιοθέτηση σωστών και υγιεινών διατροφικών συνηθειών μέσα στη σχολική κοινότητα θέτει τα εχέγγυα και τις βάσεις για καλή υγεία, τόσο στην παιδική και εφηβική όσο και στην ενήλικη ζωή. Η ενημέρωση για την αξία της ισορροπημένης διατροφής και τη σχέση της ως παράγοντα σωστής ανάπτυξης, μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά προς την  κατεύθυνση αυτή.
Η παχυσαρκία λαμβάνει επιδημιολογικές διαστάσεις, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες,  και το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών ξεπερνά, σε ορισμένες χώρες, αυτό των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, οι επιστήμονες αναζήτησαν τους παράγοντες εκείνους που μπορεί να ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση.
Σε μελέτες οι οποίες  έχουν πραγματοποηθεί διεθνώς, αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών, στις μεγάλες αστικές πόλεις, αλλά και στα μικρά αστικά κέντρα, κατανάλωνουν τροφές χαμηλής θρεπτικής και υψηλής θερμιδικής αξίας. Τα τρόφιμα που τα παιδιά κατανάλωνουν,  επιλέγονται από καταστήματα που βρίσκονται κοντά στο σχολείο (αρτοποιία, καφετέριες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα ψιλικών) και το σχολικό κυλικείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό μαθητών προμηθεύεται κολατσιό από το σπίτι. Το ανησυχητικό στην υπόθεση αυτή είναι το είδος των τροφίμων που οι μαθητές κατανάλωνουν. Η πλειοψηφία των παιδιών προτιμά τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, καθώς και προπαρασκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά.