Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 7 συμβουλές για να αρχίσει το παιδί σας να τρώει λαχανικά.

1)   Θα πρέπει να αρχίσετε το γεύμα με σαλάτα. Το μυστικό είναι να την κάνετε όσο πιο  όσο πιο ευπαρουσίαστη γίνεται.
2)   Να σερβίρετε σε μικρό μπολάκι τα αγαπημένα του λαχανικά και σιγά-σιγά να  αυξάνετε την ποσότητα και την ποικιλία των λαχανικών, ανακατεύοντας εκείνα που προτιμά με άλλα που αποφεύγει.
3)  Εμπλουτίστε τα μαγειρευτά φαγητά με έξτρα λαχανικά. Αν για παράδειγμα, μαγειρέψτε κοτόπουλο ή κρέας προσθέστε επίσης κολοκυθάκια, φασολάκια, μελιτζάνες ή στο λεμονάτο προσθέστε καρότα, μανιτάρια και πιπεριές.
4)    Μην επιμένετε να φάει το παιδί σας τα λαχανικά του με το ζόρι. Αντί για αυτό ανακατέψτε τα με άλλα λαχανικά ή τρόφιμα της αρεσκίας του. Αν τα αφήσει και πάλι μην το σχολιάσετε, αλλά επαναλάβετε την ίδια διαδικασία σε επόμενο γεύμα. Υπάρχουν φορές που το παιδί χρειάζεται να εκτεθεί πάνω από 20 φορές σε ένα τρόφιμο προκειμένου να το δοκιμάσει.
5)      Είναι χρήσιμο με κάθε ευκαιρία να εμπλέκετε το παιδί σας στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος ειδικά για πιάτα όπως η σαλάτα, είτε στα ψώνια, είτε στο μαγείρεμα, είτε στο στρώσιμο του τραπεζιού, οι πιθανότητες να φάνε αυτό το φαγητό, αυξάνονται. Αφήστε το να πειραματιστεί υπό την εποπτεία σας με σχέδια κοπής και συνδυασμούς χρωμάτων και δοκιμάστε από κοινού το αποτέλεσμα.
6)  Εφαρμόστε το ‘κάνε ότι κάνω’ και όχι το ‘κάνε ότι λέω’. Οι γονείς αποτελούν καθοριστικό πρότυπο για το παιδί, οπότε οι συμπεριφορές σας θα το βοηθήσουν να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Αν βλέπουν εσάς να τρώτε λαχανικά είναι πιο εύκολα να φάνε κι αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε έστω και μία φορά την ημέρα όλοι μαζί. Και μην ξεχνάτε πως οι πράξεις είναι ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές από τις λεκτικές νουθεσίες, οι οποίες μάλλον αυξάνουν τις αντιστάσεις, παρά βοηθούν.

 7)   Μη δίνετε στα παιδιά σνακ αμέσως πριν το φαγητό
Τα παιδιά θα φάνε το φαγητό τους αν πεινάνε. Εάν τους δώσετε κάποιο σνακ πριν το φαγητό, τότε θα είναι μισοχορτασμένα και ένα φαγητό που δεν είναι και πολύ του γούστου τους θα είναι εύκολο να το αρνηθούν.  Μη τους δίνετε λοιπόν κάτι άλλο να φάνε κατά τη διάρκεια 2 ωρών πριν το γεύμα.



Γυναικολογικά Θέματα

Γυναικολογικά Θέματα
 
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ



Ο ιατρικός ορισμός της ενδομητρίωσης είναι: Ενδομήτριο που συμπεριλαμβάνει ενδομητρικούς αδένες και στρώμα σε μια έκτοπη (εκτός της μητρικής κοιλότητας) θέση.

Τι σημαίνει αυτό (;) ιστός όμοιος με το εσωτερικό κάλυμμα του τοιχώματος της μήτρας (δηλαδή το ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από την μήτρα, συνήθως όμως μέσα στην γυναικεία πύελο. Οι ενδομητρικοί αδένες και το στρώμα είναι δύο στοιχεία της ενδομητρίωσης που πρέπει να συνυπάρχουν για να μπει η διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ενδομητρίωση αναπτύσσεται μέσα στην γυναικεία πύελο με την μορφή μικρών εστιών ή εμφυτευμάτων. Οι ενδομητριωσικές βλάβες (εστίες) μπορούν να αναπτυχθούν σε όλα τα ενδοπυελικά όργανα όπως η μήτρα, το έντερο, η ουροδόχος κύστη, οι περιτοναϊκές επιφάνειες.
Η εντόπιση των ενδομητριωσικών εστιών, το βάθος που διεισδύουν μέσα στους διάφορους ιστούς στους οποίους εντοπίζονται και το συνολικό τους μέγεθος ποικίλει και καθορίζει την κάθε περίπτωση.

Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τα στάδια της νόσου, όλοι συμφωνούν στο ότι κάθε περίπτωση ενδομητρίωσης είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο. Είναι δυνατό να βρούμε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν ακριβώς όμοιες περιπτώσεις.
Το μέγεθος του πόνου που προκαλεί η ενδομητρίωση εξαρτάται από το σημείο στο οποίο εντοπίζεται και από το συνολικό ποσό των ενδομητριωσικών εστιών.
Μια μικρή εστία ενδομητρίωσης μπορεί να παραμείνει μικρή και σχετικά ανενεργής για πολλά χρόνια, βέβαια, ακόμα και η μικρότερη εστία μπορεί να προκαλέσει ανυπόφορο πόνο, όταν ερεθίζει ένα διερχόμενο νεύρο.
Τα μεγαλύτερα εμφυτεύματα όταν ανταποκρίνονται στα ορμονικά ερεθίσματα μπορούν να μεγαλώνουν και να διηθούν τα όργανα επάνω στα οποία εντοπίζονται. Έτσι ο ιστός που περιβάλλει τις ενδομητριωσικές εστίες καταστρέφεται και αιμορραγεί. Ο οργανισμός αντιδρά και προσπαθεί να επουλώσει και να καλύψει τα σημεία της βλάβης δημιουργώντας ουλές και συμφύσεις που περιχαρακώνουν και περιορίζουν τις βλάβες. Αλλά όταν ενεργός ενδομητρίωση παγιδεύεται κάτω από τις ουλές - συμφύσεις προκαλείται πίεση τοπικά και σημαντικός πόνος.
Όταν η γυναίκα εμφανίζει την έμμηνο ρύση (περίοδο), η ενδομητριωσική εστία εμφανίζει επίσης ροή αίματος, η οποία αθροίζεται από μήνα σε μήνα και από περίοδο σε περίοδο, περιχαρακώνεται από συμφύσεις και από τον εκφυλισμένο τοπικό ιστό και δημιουργούνται μικρές κύστεις με αίμα οι οποίες μπορεί να έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι 10cm ή και περισσότερο. Η διήθηση των παρακείμενων ιστών, όπως του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και της μήτρας είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο.
Αν η ενδομητρίωση προχωρήσει αρκετά με τα χρόνια, τότε δημιουργούνται πολλαπλές συμφύσεις μέσα στην πύελο και τα όργανα κολλάνε μεταξύ τους. Έτσι τα όργανα της πυέλου που είναι σχεδιασμένα να κινούνται ελεύθερα, καθηλώνονται και ακινητοποιούνται, επειδή κολλάνε μεταξύ τους. Η φυσιολογική κίνηση και λειτουργία αυτών των οργάνων μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο (οι κινήσεις των σαλπίγγων και των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, οι κινήσεις κατά τη σεξουαλική επαφή, ή οι κινήσεις του εντερικού περιεχομένου).

Υπάρχει περίπτωση ασθενείς με προχωρημένη ενδομητρίωση να μην έχουν καθόλου πόνο, ενώ αντιθέτως ασθενείς με νόσο στα αρχικά στάδια να υποφέρουν από δυνατούς πόνους. Υπάρχει μια μεγάλη διακύμανση όσον αφορά τον πόνο μεταξύ των ασθενών. Ο πόνος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-Σοβαρές κράμπες στην έμμηνο ροή
-Πυελικό πόνο εκτός εμμήνου ροής
-Οσφυαλγία
-Επώδυνη συνουσία
-Επώδυνες κενώσεις εντέρου
-Κοιλιακή διάταση
-Μετεωρισμός
-Δυσκοιλιότητα
-Πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης
-Επώδυνη εξέταση πυέλου
-Επώδυνη και συχνή ούρηση καθώς και άλλα συμπτώματα.
Βέβαια, κάθε γυναίκα που πάσχει δεν έχει όλα τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά αυτά είναι τα πιο συχνά.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος κατά 100% να διαγνωσθεί η ενδομητρίωση είναι να τη δει κανείς στο μικροσκόπιο και να φανούν οι αδένες και το στρώμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόνο η εξέταση στο χειρουργείο και η ιστολογική εξέταση είναι η μόνη σίγουρη μέθοδος διάγνωσης. Αλλά τι γίνεται όταν η γυναίκα δεν έχει υποβληθεί σε χειρουργική γυναικολογική επέμβαση; Ή τι γίνεται όταν η νεαρή έφηβη έχει μόλις αρχίσει να εμφανίζει περίοδο; Πώς μπαίνει τότε η διάγνωση;
Στα πρωταρχικά στάδια της νόσου πριν ακόμα η γυναικολογική εξέταση αρχίσει να παρουσιάζει ευρήματα, ένα προσεκτικό και λεπτομερές ιστορικό είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για τη σωστή διάγνωση. Καθώς η νόσος εξελίσσεται τότε αρχίζουν να παρατηρούνται μερικά σωματικά ευρήματα, τα οποία μπορούν να αναγνωρισθούν από τον (έμπειρο) γιατρό, ο οποίος ψάχνει για τη νόσο και έχει την εμπειρία να την αναγνωρίζει.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες για ενδομητριωσικές κύστεις, αλλά όλες οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση δεν παρουσιάζουν κύστεις. Από την άλλη πλευρά, όλες οι κύστεις δεν είναι ενδομητρίωση. Η εξέταση αίματος για έναν ειδικό δείκτη (το CA125) δεν έχει μεγάλη εξειδίκευση και αξιοπιστία.

Η χειρουργική διερεύνηση είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος διάγνωσης της ενδομητρίωσης.

Σχετικά με την αιτία που προκαλεί τη νόσο δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την αιτία της νόσου.

Θεωρία του Simpson: 
Η παλαιότερη και ευρύτερα αποδεκτή θεωρία είναι ότι το αίμα της περιόδου μερικές φορές αντί να ρέει προς τα έξω, ρέει ανάποδα προς την πύελο, μέσω των σαλπίγγων, και έτσι στοιχεία του ενδομητρίου (στρώμα και ενδομητρικοί αδένες) πέφτουν μέσα στην κοιλιά και ειδικότερα μέσα στην πύελο της γυναίκας. Τα στοιχεία αυτά προσκολλώνται στα τοιχώματα των διαφόρων οργάνων (σάλπιγγες, ωοθήκες, έντερο, ουροδόχος κύστη, κοιλιακό περιτόναιο), εμφυτεύονται, τροφοδοτούνται με αίμα και μετατρέπονται σε ενεργείς εστίες ενδομητρίωσης, οι οποίες και αιμορραγούν κάθε φορά που η γυναίκα έχει έμμηνο ρύση, ακριβώς γιατί συμπεριφέρονται όπως και το κανονικό ενδομήτριο. Το αίμα αυτό αθροίζεται τοπικά, περιχαρακώνεται από ουλές (συμφύσεις) που αλλοιώνονται με τον καιρό και σχηματίζουν κύστεις. Εάν η θεωρία του Simpson είναι σωστή, τότε λογικά θα πρέπει η ενδομητρίωση να μην παρουσιάζεται πριν από την εμφάνιση της περιόδου.

Θεωρία της μετάπλασης:
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, στο έμβρυο υπάρχουν κύτταρα που μπορούν να μεταπλασθούν σε άλλα και όχι μόνο στα σωστά κύτταρα του κάθε οργάνου. Τα πολυδύναμα αυτά κύτταρα μετατρέπονται έτσι σε ενδομητρικά κύτταρα από την αρχή της ζωής της γυναίκας και σχηματίζονται οι αρχικές εστίες ενδομητρίωσης. Υπάρχουν δηλαδή κατά τη γέννηση της γυναίκας λάθος κύτταρα σε λάθος θέση (κύτταρα ενδομητρίου).

Γενετική θεωρία:
Στο έμβρυο, κύτταρα τα οποία είναι καθορισμένα να σχηματίσουν τη μήτρα και την εσωτερική της επιφάνεια (το ενδομήτριο) παραμένουν έξω από αυτή όταν η μήτρα "κλείνει" κατά τον αρχικό σχηματισμό της και μερικά κύτταρα του ενδομητρίου δεν προλαβαίνουν να μπουν στη σωστή τους θέση. Τα εναπομείναντα αυτά κύτταρα ανευρίσκονται γενικώς κατά μήκος της coelomic bridge και υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας.

Αγγειακή θεωρία: 
Η θεωρία αυτή λεει ότι είναι δυνατόν κύτταρα ενδομητρίου να μπουν μέσα στα αγγεία της μήτρας και από εκεί να μετακινηθούν και να μετεμφυτευθούν σε άλλα όργανα.
Γενικά σήμερα πιστεύεται ότι δεν είναι πιθανό περισσότερες της μιας θεωρίες να αποδειχθούν ορθές.

Μερικές φορές η ενδομητρίωση αναπτύσσεται πάνω στην ουλή της καισαρικής τομής, πράγμα που σημαίνει ότι κύτταρα του ενδομητρίου στη διάρκεια της καισαρικής τομής μετεμφυτεύθηκαν στην ουλή της ΚΤ, σε θέση δηλαδή που δεν υπήρχαν πριν την ΚΤ. Επίσης, πειράματα που έγιναν σε ζώα απέδειξαν ότι αναπτύσσεται ενδομητρίωση όταν πειραματικά αποφράσσεται ο τράχηλος της μήτρας και το αίμα της περιόδου εμποδίζεται να εξέλθει εκτός των γεννητικών οργάνων, οπότε ρέει ανάστροφα και εμφυτεύεται έκτοπα μέσα στα κοιλιακά όργανα. Τα πειράματα αυτά δίνουν μια βαρύτητα στη θεωρία του Simpson, σύμφωνα με την οποία η ανάστροφη εμμηνορρυσία οδηγεί σε ενδομητρίωση.
Βέβαια, έχει υπολογισθεί ότι πάνω από 70% όλων των γυναικών μπορεί να παρουσιάσουν κάποτε ανάστροφη έμμηνο ρύση, αλλά μόνο ένα 12-15% έπαθαν ενδομητρίωση. Τι γίνεται με το υπόλοιπο 55%; Έχει παρατηρηθεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε πολλά χειρουργεία, ότι η νόσος δεν αλλάζει θέση-εντόπιση. Για παράδειγμα, αν στο πρώτο χειρουργείο βρέθηκε ενδομητρίωση στην ουροδόχο κύστη, τότε μπορεί να ανευρεθεί στο ίδιο σημείο πάλι και όχι σε άλλο όργανο και στο επόμενο χειρουργείο ή επόμενα χειρουργεία αν δεν αντιμετωπισθεί -και αφαιρεθεί- πλήρως. Έτσι, εάν η θεωρία του Simpson ήταν απόλυτα σωστή, τότε θα ήταν λογικό να ανευρεθούν εστίες και σε άλλα όργανα. Η χειρουργική εμπειρία όμως δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν αφαιρεθεί πλήρως μια ενδομητριωσική εστία χειρουργικά, υπάρχει πιθανότητα 80% να επανεμφανισθεί. Αυτό είναι υπέρ της μεταπλαστικής και γενετικής θεωρίας, διότι σημαίνει ότι η ενδομητρίωση είναι μια προκαθορισμένη νόσος, δηλαδή η γυναίκα έχει "ποσότητα" νόσου προκαθορισμένη (πολλή ή λίγη) και αν αυτή η ποσότητα αφαιρεθεί, τότε η νόσος δεν αναπτύσσεται ξανά.
Άλλα ευρήματα που συνηγορούν εναντίον της θεωρίας του Simpson είναι το γεγονός ότι η ενδομητρίωση έχει ανευρεθεί και σε νεκροψίες νεογνών, τα οποία, όπως είναι φυσικό, δεν είχαν ποτέ περίοδο. Επίσης, εάν η θεωρία του Simpson ήταν απολύτως σωστή, τότε θα έπρεπε να αναπτύσσεται ενδομητρίωση με μεγαλύτερη συχνότητα κατά μήκος του κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων. Στην πράξη, η ενδομητρίωση του κόλπου και του αιδοίου σπανίζει. Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να βρεθεί σε απομακρυσμένες περιοχές από την πύελο, όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, ο ομφαλός, ο ακουστικός πόρος, ο βλεννογόνος της μύτης. Οι εντοπίσεις αυτές συνηγορούν υπέρ της θεωρίας της μεταπλάσεως ή της εμφυτεύσεως μέσω αγγειακής διασποράς. Γενικά, σήμερα θεωρείται ότι η μετεμφύτευση από το σωστό σημείο (το ενδομήτριο) σε άλλη λάθος θέση, αποτελεί μια από τις πηγές της ενδομητρίωσης.
Επικρατεί γενικά η εντύπωση ότι η ενδομητρίωση από τη στιγμή που υπάρχει ποτέ δεν μπορεί να θεραπευθεί πλήρως. Η σωστή όμως χειρουργική αντιμετώπιση και προσεκτική και ολική αφαίρεση όλων των ορατών εστιών του περιτοναίου φαίνεται ότι επιφέρει μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματα σε ένα ποσοστό ασθενών πάνω από 80%.
Α. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές θεραπείας της νόσου, μπορούμε να διακρίνουμε 4 κατηγορίες αντιμετώπισης: Παρακολούθηση, Εγκυμοσύνη, Χρήση κατασταλτικών φαρμάκων, Χειρουργική θεραπεία

Παρακολούθηση:
Η γυναίκα και ο γιατρός της μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθούν τη νόσο χωρίς θεραπεία. Αυτό συνήθως όταν πρωτομπαίνει η διάγνωση της ενδομητρίωσης. Η σωστή παρακολούθηση των συμπτωμάτων και οι συχνές εξετάσεις από ένα γυναικολόγο με σημαντική πείρα στην ενδομητρίωση, οδηγεί συνήθως στην κατάλληλη αντιμετώπιση στον κατάλληλο χρόνο. Η παρακολούθηση από μόνη της, βέβαια, δεν έχει θέση σε ασθενείς με σημαντικά συμπτώματα, ή όταν η εξέταση της γυναικείας πυέλου δείχνει προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Εγκυμοσύνη:
Πολλές φορές λέγεται στις γυναίκες με ενδομητρίωση ότι ''δεν μπορείς να μείνεις έγκυος εάν έχεις ενδομητρίωση'', καθώς επίσης ότι ''εάν μείνεις έγκυος θα θεραπευθεί η ενδομητρίωση''. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν είναι αλήθεια.
Πρώτον, η ενδομητρίωση είναι νόσος γόνιμων γυναικών. Πολλές από τις γυναίκες με ενδομητρίωση που θέλουν να κάνουν παιδιά, μπορούν να κάνουν παιδιά.
Δεύτερον, η εγκυμοσύνη δεν είναι θεραπεία για την ενδομητρίωση. Να τι συμβαίνει: κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ωορρηξία και η περίοδος σταματούν. Οι ενδομητριωσικές εστίες γενικά καθίστανται λιγότερο ενεργείς, γίνονται μικρότερες και λιγότερο επώδυνες. Αυτό φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που προκαλεί η εγκυμοσύνη. Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αυτές είναι τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, η παρουσία της HCG (ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης), η αύξηση της προλακτίνης. Έτσι, η έμμηνος ρύση σταματά και η έγκυος γυναίκα αισθάνεται πολύ καλύτερα. Επιπλέον, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν σημαντικές ψυχολογικές αλλαγές. Η εγκυμοσύνη είναι κάτι το φυσιολογικό που φέρει σε πέρας το υγιές σώμα της γυναίκας. Μια γυναίκα που υποφέρει από ενδομητρίωση όταν μείνει έγκυος αντιλαμβάνεται τελικά ότι είναι όπως οι άλλες γυναίκες. Αισθάνεται για πρώτη φορά τελείως καλά μετά την έναρξη της ήβης της. Είναι μια θετική εμπειρία, μια εμπειρία απελευθέρωσης από τα βασανιστικά συμπτώματα της νόσου. Βέβαια, η ενδομητρίωση δε φεύγει με την εγκυμοσύνη. Μετά τον τοκετό και το θηλασμό τα συμπτώματα επιστρέφουν, μερικές φορές δριμύτερα. Έτσι, επιστρέφει και η απογοήτευση.

Χρήση κατασταλτικών φαρμάκων:
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση προκαλεί ανακούφιση των συμπτωμάτων σε πολλές γυναίκες. Θα πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο, ότι η νόσος δεν εξαλείφεται με τα φάρμακα. Αυτό που κάνουν τα φάρμακα είναι να μειώνουν την ποσότητα των οιστρογόνων και του ερεθισμού που προκαλούν τα οιστρογόνα στις εστίες της ενδομητρίωσης.
Θεωρητικά, όσο πιο μικρή είναι η οιστρογονική δράση στις εστίες της ενδομητρίωσης, τόσο το καλύτερο για την τοπική βλάβη της νόσου και τις υποτροπές της. Μειονεκτήματα των χορηγούμενων φαρμάκων είναι οι παρενέργειές τους και το κόστος τους, το οποίο είναι σημαντικό. Τα χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, η προγεστερόνη και τα GnRh ανάλογα.

Τα αντισυλληπτικά χάπια προσφέρουν ένα ρυθμισμένο και χαμηλής δόσης συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης και εμποδίζουν την ωορρηξία. Επειδή η ωορρηξία είναι δύσκολη σε πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση, η χορήγηση των αντισυλληπτικών χαπιών αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Επιπλέον, επειδή τα αντισυλληπτικά προκαλούν μείωση της ποσότητας του αίματος της περιόδου, οδηγούν σε μείωση του πόνου που προκύπτει στις εστίες της ενδομητρίωσης , από την έκτοπη εκροή αίματος. Με τα αντισυλληπτικά δισκία, η μικρού βαθμού ενδομητρίωση μπορεί να παραμείνει μικρή και σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κόστος των αντισυλληπτικών δισκίων είναι μικρό και οι παρενέργειες ελάχιστες στις περισσότερες γυναίκες.

Η προγεστερόνη συνήθως χορηγείται σε μορφή παρατεταμένης δράσης (π.χ. depo-provera). Η προγεστερόνη μπορεί, όπως και τα αντισυλληπτικά, να αναστείλει την ωορρηξία και να μειώσει το επίπεδο των κυκλοφορούντων οιστρογόνων. Είναι ένα σχετικά φθηνό φάρμακο. Οι παρενέργειες της προγεστερόνης περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, μετεωρισμό, ακανόνιστες αιμορραγίες κ.ά. Κατά τη γνώμη των ειδικών, η προγεστερόνη δεν πρέπει να αποτελεί θεραπεία εκλογής σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει. Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που παίρνει depo-provera δεν πρόκειται να ξανακάνει ωορρηξία.

Τα GnRh ανάλογα (Arvecap, Zoladex, Daronda) είναι φάρμακα τα οποία σταματούν τελείως την εμμηνορυσία, την ορμονική παραγωγή και την ωορρηξία. Τα αποτελέσματα είναι όμοια με της εμμηνόπαυσης, με μερικές διαφορές στις ορμόνες FSH και LH. Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ δραστικά στη μείωση της δραστηριότητας των ενδομητριωσικών εστιών, αλλά είναι πολύ ακριβά. Προκαλούν επίσης σημαντικές παρενέργειες, όπως εξάψεις, πονοκεφάλους διαταραχές του ύπνου, ξηρότητα του κόλπου, μείωση της libido, μελαγχολική διάθεση, οστεοπόρωση, αύξηση βάρους κ.ά. Τα φάρμακα αυτά δεν θεραπεύουν την ενδομητρίωση και χορηγούνται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Χειρουργική αντιμετώπιση
Η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης μπορεί να χωρισθεί σε 4 επίπεδα:
1. Το διαγνωστικό
2. Το πολύ συντηρητικό
3. Το λιγότερο συντηρητικό
4. Το ριζικό

Η διαγνωστική χειρουργική έχει την διάγνωση της νόσου σε πρώτη προτεραιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σκοπό να δει και να διαγνώσει τι συμβαίνει στην ασθενή. Στη φάση αυτή δε γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου, που τυχόν θα ανευρεθεί. Έχουμε συναντήσει πολλές ασθενείς οι οποίες πιστεύουν ότι το χειρουργείο απέτυχε, ενώ η προσπάθεια του χειρουργείου ήταν να διαγνώσει μόνο τη νόσο και όχι να την θεραπεύσει (Διαγνωστική λαπαροσκόπηση). Έτσι, στη γυναίκα δίδεται το όνομα της νόσου που βρέθηκε (ενδομητρίωση) και όταν το χειρουργείο της τελειώνει, η γυναίκα έχει το ίδιο ποσόν νόσου που είχε και πριν.

Η πολύ συντηρητική χειρουργική έχει σκοπό να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες, φανερές και εύκολες στην αντιμετώπιση εστίες, ενώ άλλες μικροεστίες παραμένουν χωρίς αντιμετώπιση. Οι γιατροί που πιστεύουν ότι η ενδομητρίωση δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπισθεί απολύτως, επιλέγουν συνήθως τέτοιου τύπου χειρουργική θεραπεία.

Η επιθετική χειρουργική αφαιρεί όλες τις εστίες, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί όλα τα ενδοπυελικά γυναικολογικά όργανα, προσπαθώντας έτσι να διατηρηθεί η γονιμότητα. Σημασία δηλαδή έχει να αφαιρεθεί η νόσος από τα όργανα και όχι τα όργανα από τη γυναίκα. Η αφαίρεση των εστιών γίνεται είτε με καυτηρίαση (Laser κ.ά.), είτε με εκτομή.

Η ριζική χειρουργική θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση όλων των έσω γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ωφελούνται από τόσο ριζικές επεμβάσεις, αλλά αρκετές επίσης γυναίκες μπορούν να απαλλαγούν από τους πόνους, χωρίς να χρειασθούν τόσο ριζικές μεθόδους. Επιπρόσθετα, υπάρχουν περιπτώσεις πολλές που, παρά το ότι έγινε αφαίρεση των οργάνων, εστίες της νόσου παραμένουν και επιμένουν.

Το να αφαιρέσει κανείς τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες και να αφήσει πίσω μικρές και ορατές εστίες της νόσου, πολύ συχνά δεν ανακουφίζει από τους πόνους την ασθενή.

Πηγή:http://www.gynecology.gr/

ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ



ΚΡΙΟΣ
21/03-20/04
Γενικά χαρακτηριστικά

Είναι τα πλέον υπερκινητικά παιδιά του ζωδιακού κύκλου, μ’ έναν έμφυτο ενθουσιασμό για να κατακτήσουν τον κόσμο, ο οποίος όμως δεν έχει διάρκεια. Ο κυβερνήτης τους, ο πλανήτης Άρης, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την παρόρμηση, την ένταση και τις ανταγωνιστικές τάσεις που εμφανίζουν από τα πρώτα κιόλας χρόνια τους. Ένα βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η βιασύνη με την οποία κάνουν τα πάντα. Βιάζονται πολύ να προοδεύσουν, γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό το μικρό σας Κριαράκι να σας εκπλήξει περπατώντας από τον 9ο μήνα. Αυτό όμως δεν τους είναι αρκετό, γιατί οι Κριοί έχουν ανάγκη να τρέχουν!

Γεμάτοι αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα από μωρά, γεννημένοι αρχηγοί, έτοιμοι να ανοιχτούν στην περιπέτεια και την εξερεύνηση του κόσμου από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους. Οι μαμάδες των μικρών αυτού του ζωδίου ίσως είναι συνηθισμένες στα νεύρα και στους τσακωμούς τους με τα άλλα παιδιά (ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτά τους αρνούνται την αρχηγία στο παιχνίδι), στα συχνά μικροατυχήματα ή την έντονη αντίδρασή τους όταν έρχεται η ώρα να κοιμηθούν.

Διαθέτουν ένα έμφυτο ισχυρό εγωισμό, ο οποίος καλό είναι να περιοριστεί από νωρίς για να μην γίνει αργότερα αυταρχισμός, αλαζονεία και επιθετικότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά, βέβαια, δεν περιέχουν κανένα στοιχείο πρόθεσης ή κακίας, αλλά μια αγνή, παιδική παρόρμηση για να σώσουν και να καθοδηγήσουν τους άλλους με τον δικό τους τρόπο.

Πολεμιστές από κούνια, είναι τα παιδιά που μεγαλώνοντας θα κερδίσουν τη ζωή παρακάμπτοντας κάθε εμπόδιο. Αρκεί να τους μάθετε την επιμονή, την υπομονή και την σταθερότητα. Μάθετε τα Κριαράκια να ελέγχουν την παρόρμηση και την ταχύτητά τους. Διδάξτε τους πως καλό είναι να ενθουσιάζονται με κάθε τι καινούργιο, αλλά πως η διάρκεια και η μεθοδικότητα είναι απαραίτητες για να το κατακτήσουν. Επίσης, ότι η δράση όταν συνεργάζεται με την σκέψη φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Καλό είναι να τα κατευθύνετε από νωρίς σε ασχολίες όπως ο αθλητισμός, το παιχνίδι με έντονη σωματική άσκηση και ευγενή άμιλλα, ώστε να εκτονώνουν την ατελείωτη ενέργειά τους και να μαθαίνουν τη συνεργασία, στην οποία άλλωστε πρέπει να δώσετε έμφαση στην διαπαιδαγώγηση του μικρού Κριού.

Επιλέξτε, λοιπόν, παιχνίδια που στηρίζονται στη συνεργασία, που περιορίζουν τον εγωκεντρισμό και την ανάγκη των Κριών για συνεχή πρωτιά. Μάθετε τα μικρά σας να σέβονται τους ρυθμούς των άλλων, τις αδυναμίες τους και να δέχονται τα προτερήματά τους. Οδηγήστε την τάση τους για εξέλιξη και αρχηγία σε κοινωνικά και δημιουργικά πράγματα, χρήσιμα για το σύνολο και για τα ίδια.

Σχέσεις με γονείς
Ίσως το μικρό σας δείξει από νωρίς μια ιδιαίτερη αδυναμία στον μπαμπά του. Μάλιστα τα Κριαράκια έχουν ως πρότυπό τους τον μπαμπά, περισσότερο από κάθε άλλο ζωδιακό παιδιού. Ο Ήλιος (πατέρας) στον Κριό είναι σε έξαρση, δηλαδή στην πιο δυνατή θέση στον ζωδιακό κύκλο. Ο πατέρας θα αποτελεί για το Κριαράκι σας σημείο αναφοράς σε όλη του τη ζωή.

Στα παιδικά μάτια του θα είναι ’’ο ήρωας’’ που θέλει να μοιάσει αλλά και να ξεπεράσει. Αν ο Ήλιος του όμως δέχεται αρνητικές όψεις, η σχέση του με τον πατέρα του πρέπει να προσεχθεί. Ο ανταγωνισμός, που μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη, είναι ο βασικός κίνδυνος στη σχέση του. Κυρίως μάλιστα, αν ο μπαμπάς και η μαμά δεν έχουν καλές σχέσεις.

Είναι σημαντικό λοιπόν, για το μικρό να βιώσει αρμονικές σχέσεις στα πρώτα χρόνια του, σχέσεις συνεργασίας , αγάπης και ασφάλειας.

Υγεία
Ο Κριός κυβερνάται από τα επινεφρίδια. Είναι οι αδένες στους οποίους οφείλεται η συνεχής υπερδιέγερση και η ενέργεια των μικρών Κριών. Όταν όμως η ενέργειά τους δεν βρίσκει διεξόδους ώστε να εκτονωθεί ομαλά, τα γεμίζει νευρικότητα, υπερένταση και θυμό. Αυτή η υπερφόρτωση κάνει τα Κριαράκια να κινούνται απρόσεκτα και είναι τις περισσότερες φορές υπεύθυνη για τα μικροατυχήματα που παθαίνουν, καθώς και για τους πυρετούς από τους οποίους συχνά υποφέρουν.

Φροντίστε ώστε το καθημερινό τους πρόγραμμα να περιέχει αρκετή άθληση, παιχνίδι και σωματική δραστηριότητα ώστε να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Επίσης, μάθετέ τα το πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουν και να διατηρούν την ενεργειακή τους ισορροπία και ως ενήλικες.

Διατροφή
Τα μικρά του ζωδίου του Κριού είναι ιδιαιτέρως τυχερά, διότι έχουν έναν άριστο μεταβολισμό. Για να τον διατηρήσουν και ως ενήλικες πρέπει να τους προσφέρεται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Μάθετέ τα από νωρίς σε σταθερά και πλήρη γεύματα. Αποθαρρύνετε την τάση τους για σνακ, αναψυκτικά και γεύματα τύπου φαστ-φουντ. Επειδή είναι υπερκινητικά, φροντίστε να παραμένουν ήρεμα μετά το γεύμα, ώστε να γίνει σωστά η πέψη. Ίσως παρατηρήσετε μια αυξημένη ανάγκη για υγρά, κυρίως για νερό. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ο Κριός συμβολίζει στο ζωδιακό κύκλο το υδρογόνο, ενώ ο Ζυγός, που βρίσκεται απέναντί του, το οξυγόνο.

Ρούχα και αξεσουάρ
Αθλητικές φόρμες, φούτερ και άνετα παπούτσια πρέπει να είναι σε ημερήσια διάταξη για τα Κριαράκια. Επιλέξτε για τα δραστήρια μικρά σας ρούχα ανθεκτικά, με ενισχυμένα γόνατα και αγκώνες.

Τα χρώματα πρέπει να είναι χαρούμενα, κατά προτίμηση έντονο κόκκινο, κίτρινο, φωτεινό μπλε και πράσινο, ενώ τα ρουχαλάκια τους πρέπει να έχουν όμορφα σχέδια πχ. αστείες φατσούλες, φρούτα για τα κοριτσάκια ή δυνατούς πολεμιστές και σούπερ-ήρωες από κόμικς για τα αγοράκια.

Διακόσμηση
Τα γεμάτα ενέργεια και κίνηση μικρούλια έχουν ανάγκη, πρώτα απ’ όλα, από έναν άνετο χώρο με μαλακά έπιπλα και αντικείμενα για να κινούνται με ασφάλεια. Χρώματα όπως γαλάζιο, το πράσινο και το μπλε βοηθούν το Κριαράκι να χαλαρώσει. Αποφύγετε το κόκκινο και το πορτοκαλί καθώς και κάθε θερμό, έντονο χρώμα που θα δώσει στον χώρο του ένταση. Στο δωμάτιό του κρεμάστε αφίσες με τοπία, με αυτοκινητάκια και χαμογελαστούς ήλιους.

Κλίσεις
Τα γεμάτα ζωή και ενέργεια Κριαράκια είναι ταλαντούχα στον αθλητισμό. Από πολύ νωρίς δείχνουν την ανάγκη τους για δημιουργία. Τα ελκύει ότι απαιτεί έντονη δραστηριοποίηση και ότι τους υπόσχεται την πρωτιά. Όταν ένα Κριαράκι ασχοληθεί με κάτι, θέλει να το κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Όμως οι επιλογές του δεν έχουν διάρκεια, επειδή είναι παρορμητικό βαριέται γρήγορα.

Το βασικό πρόβλημα των παιδιών Κριών είναι ότι θέλουν να πετύχουν κάτι για να αποδείξουν στον εαυτό τους και στους άλλους ότι είναι οι καλύτεροι και ότι τίποτα δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Σ’ αυτό τα βοηθά και η αστείρευτη ενέργειά τους, η οποία δεν τα προδίδει σχεδόν ποτέ.

Μην ζητάτε άθλους από το μικρό σας και μην το στρέφετε σε ακατόρθωτα πράγματα. Δώστε του να καταλάβει ότι, παρά την ευκολία που έχει στο να πετυχαίνει, δεν πρέπει να καταναλώνει την ενέργειά του σε οτιδήποτε το προκαλεί. Δείξτε του πώς να βάζει στόχους χρήσιμους για την εξέλιξή του και όχι μόνο για να αποδεικνύει την αξία του. Τα Κριαράκια από μικρά έχουν έφεση στις κατασκευές αλλά τις βαριούνται εύκολα. Μάθετέ το από νωρίς να φροντίζει το χώρο και να τον τακτοποιεί, καθώς και το να σέβεται τους χώρους των υπολοίπων μελών της οικογένειας.






ΤΑΥΡΟΣ
21/04-20/05
Γενικά χαρακτηριστικά

Τα Ταυράκια, ως γνήσια παιδιά της Αφροδίτης, του πλανήτη δηλαδή που κυβερνά το ζώδιό τους, έχουν μια έμφυτη τάση προς την αισθητική, την καλοπέραση αλλά και την... τεμπελιά. Έχουν συνεχώς την ανάγκη της ασφάλειας τόσο σε συναισθηματικό αλλά και σε υλικό επίπεδο. Αρέσκονται στο χουζούρι και δύσκολα ξεβολεύονται. Το καλό φαγητό, μια βόλτα στην εξοχή, ένα δώρο είναι πράγματα που μπορούν να ενεργοποιήσουν το Ταυράκι σας.

Δεν τους αρκεί να ονειρεύονται κάτι, πρέπει να το δουν, να το αγγίξουν, να το μυρίσουν, να χρησιμοποιήσουν δηλαδή όλες τους τις αισθήσεις για να το κατανοήσουν. Τα Ταυράκια, λοιπόν, δεν είναι αργοκίνητα, απλώς χρειάζονται το χρόνο τους για να κατανοήσουν απόλυτα το αντικείμενο που πρέπει να επεξεργαστούν. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, διαθέτουν και αρκετή υπομονή αλλά και επιμονή, ώστε να κάνουν θαύματα.
Η σταθερότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους. Οι αλλαγές γενικότερα τα τρομάζουν. Θα πρέπει, λοιπόν, με πολλή προσοχή να χειρίζεστε τις οποιεσδήποτε αναγκαίες αλλαγές στη ζωή του μικρού σας μπόμπιρα. Τα Ταυράκια συνήθως δείχνουν διστακτικότητα και επιφυλακτικότητα και πρέπει αρχικά να νιώσουν ασφάλεια. Όταν σιγουρευτούν για την ασφάλειά τους, όμως, μπορεί να γίνουν πραγματικά αξιαγάπητα και να προσφέρουν αγάπη και τρυφερότητα.

Η σχέση με τους γονείς

Το Ταυράκι είναι κτητικό, γι’ αυτό θέλει την απόλυτη προσοχή των γονιών του. Όμως πρέπει να προσέξετε τη συμπεριφορά σας, για να μη γίνει υπέρ-απαιτητικό και για να μη στηρίζετε μόνο σε σας. Κάτι τέτοιο δεν θα του επιτρέψει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του στο μέλλον. Χρειάζεται, λοιπόν, στοργή και τρυφερότητα για να μεγαλώσει σωστά, χωρίς όμως υπερβολές. Πολλές φορές τα Ταυράκια προσκολλούνται σ’ έναν από τους δύο γονείς.

Υγεία

Ευαίσθητα σημεία για τα Ταυράκια είναι ο λαιμός και τα όργανα που σχετίζονται με τις αισθήσεις. Προβλήματα με το λάρυγγα και τους αδένες είναι συνηθισμένα και γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε το Ταυράκι σας. Επειδή τα παιδάκια αυτού του ζωδίου είναι λαίμαργα και εύκολα ξεφεύγουν από το μέτρο, φροντίστε να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο από υγιεινές τροφές.


Διατροφή

Το καλό φαγητό είναι η αδυναμία των παιδιών αυτού του ζωδίου, με αποτέλεσμα να γίνονται συνήθως παχύσαρκα. Η τάση τους για φαγητό προέρχεται από την απόλυτη ανάγκη τους για συναισθηματική ασφάλεια. Η βουλιμία είναι ένα μήνυμα ότι χρειάζονται αγάπη και τρυφερότητα. Φροντίστε λοιπόν να καλύπτετε εξίσου τις διατροφικές και τις συναισθηματικές ανάγκες του μικρού σας.

Τα Ταυράκια, γενικότερα, αντιλαμβάνονται οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους κυρίως μέσω των αισθήσεων. Έτσι, λοιπόν, η γεύση (και κατά συνέπεια η διατροφή) παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή τους αλλά και στη μετέπειτα συναισθηματική τους ισορροπία. Στα μικρά αυτού του ζωδίου συνήθως αρέσουν οι έντονες γεύσεις – όχι απαραίτητα η ποικιλία – μια και έχουν την τάση να τρώνε κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα τις ίδιες τροφές. Εκτός όμως από τη γεύση, τα μικρά Ταυράκια δίνουν μεγάλη σημασία στην εμφάνιση της τροφής. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι ένα τραπέζι πλούσιο σε εδέσματα και όμορφο αισθητικά είναι ό,τι καλύτερο για να νιώσουν ευτυχισμένα. Επίσης, θα μπορούσατε από τώρα να τα ’’εκπαιδεύσετε’’ και τα ίδια στην μαγειρική.

Κάτι που χρειάζονται απαραίτητα τα παιδιά της Αφροδίτης είναι η επαφή με τη φύση. Γι’ αυτό, οι μικρές εξορμήσεις στην εξοχή, σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, βοηθούν αυτά τα παιδιά να μεγαλώνουν ισορροπημένα.

Ρούχα και αξεσουάρ

Το πρακτικό ντύσιμο ταιριάζει στα Ταυράκια που χρειάζονται άνετα ρούχα ώστε να μπορούν να κινηθούν άνετα. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει και να τους ταιριάζουν αισθητικά. Τα χρώματά τους είναι συνήθως τα γήινα. Το πράσινο σμαραγδί, το φωτεινό κίτρινο, το γαλάζιο και το λιλά είναι επίσης μερικά από τα αγαπημένα τους χρώματα. Τα Ταυράκια έχουν ακριβά γούστα και το προβάλλουν από τη μικρή τους ηλικία. Τα διάφορα αξεσουάρ είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του ντυσίματός τους, όπως γάντια, κασκόλ κλπ.

Διακόσμηση

Η διακόσμηση του δωματίου του μικρού σας πρέπει να έχει πρακτικές προδιαγραφές. Το Ταυράκι σας δεν θα ανεχθεί κάτι – όσο ωραίο και αν είναι – αν δεν το εξυπηρετεί πρακτικά. Επίσης, στο δωμάτιό του πρέπει να κυριαρχεί η φύση. Οτιδήποτε του τη θυμίζει, θα το κάνει να αισθάνεται ευτυχισμένο και ήρεμο. Πίνακες, ζωγραφιές, διακοσμητικά με θέματα από τη φύση είναι ό,τι καλύτερο. Φροντίστε, βέβαια, να εξασφαλίσετε αρκετό χώρο για τις κατασκευές του ή για το αγαπημένο του παζλ.

Κλίσεις

Τα Ταυράκια είναι ταλαντούχα γενικότερα, αλλά έχουν και την ικανότητα, λόγω ης υπομονής και της επιμονής που τα διακρίνει, να κάνουν τα ταλέντα τους πράξη. Η υλοποίηση, άλλωστε, των ονείρων τους είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται. Η μουσική και το τραγούδι είναι αγαπημένες ασχολίες για τα μικρά αυτού του ζωδίου. Η μαγειρική επίσης είναι ένα μέσο για να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους αλλά και τις γαστρονομικές τους ικανότητες. Ένα Ταυράκι πχ. θα μπορούσε να γίνει ένας καταπληκτικός σεφ αλλά και γευσιγνώστης. Επίσης, τα παιδάκια αυτού του ζωδίου έχουν αδυναμία σε οτιδήποτε έχει σχέση με κατασκευές. Τους αρέσει να φτιάχνουν, να συναρμολογούν, να δημιουργούν και να κάνουν χρήσιμα τα πιο απλά αντικείμενα. Η έννοια του χρήσιμου, γενικότερα, είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά κάποιος που θέλει να εκπαιδεύσει ένα Ταυράκι. Επίσης, η διαχείριση του χρήματος αποτελεί κλίση και ταλέντο των Ταύρων, που πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα από μικρή ηλικία. Το χρήμα για τα παιδιά αυτά είναι η προσωποποίηση της ασφάλειας και της σιγουριάς. Οι σταθερές αξίες, γενικότερα, τα κάνουν να αισθάνονται ευτυχισμένα και ικανά να δημιουργούν.

ΔΙΔΥΜΟΙ
21/05-21/06
Γενικά χαρακτηριστικά

Τα Διδυμάκια έχουν έντονη ανάγκη να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον από τη βρεφική ηλικία. Είναι ίσως τα παιδιά με την πιο ισχυρή αντίληψη στον ζωδιακό κύκλο. Περίεργα, ανήσυχα, έξυπνα, πολύπλευρα, φλύαρα, με χαρούμενη διάθεση. Έχουν μεγάλη επιδεξιότητα και στα χέρια και στη γλώσσα: είναι τα πιο κοινωνικά παιδιά του ζωδιακού. Ρωτούν να μάθουν τα πάντα με λεπτομέρειες, και προσπαθούν να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης των μεγάλων.

Ίσως το μικρό σας Διδυμάκι να μίλησε ή να περπάτησε πολύ νωρίς. Αλλά και πριν μιλήσει, σίγουρα επικοινωνούσε μαζί σας με τις κινήσεις των χεριών, με τα μάτια ή βγάζοντας ήχους και περιμένοντας απάντηση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Διδύμων είναι η τάση να ασχολούνται ταυτόχρονα με πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε ένα μόνο. Η έλλειψη συγκέντρωσης δεν θα τους επιτρέψει μεγαλώνοντας να εμβαθύνουν σε σκέψεις, ανθρώπους και συναισθήματα. Μάθετέ τους ότι το κοφτερό μυαλό βοηθάει, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να επικοινωνούμε με τον συναισθηματικό μας κόσμο.

Επίσης, πείτε τους ότι άλλο είναι η κριτική και άλλο η κατανόηση. Βοηθήστε τα να μάθουν να εμβαθύνουν από νωρίς στη σκέψη τους και να μπορούν να τακτοποιούν όλες τις πληροφορίες που η υπέρ-αντίληψή τους, τους  προσφέρει. Πολλές φορές, επίσης, η ανάγκη τους για τελείως αντίθετα πράγματα κουράζει και εκνευρίζει τους γονείς. Το βέβαιο είναι ότι ο μικρός σας … δημοσιοσχεσίτης θα έχει το σπίτι σας γεμάτο με φίλους. Μάθετέ του, όμως, ότι η παρουσία των άλλων δεν του είναι πάντα απαραίτητη για να λειτουργήσει. Πάνω απ’ όλα, χρειάζεται η επικοινωνία με τον εαυτό μας.

Η σχέση με τους γονείς

Τα χαρούμενα μικρούλια σας έχουν ανάγκη να γοητεύσουν και τους δύο γονείς τους. Θα σας εντυπωσιάσουν από νωρίς τα παιχνίδια γοητείας που θα παίξουν εναλλάσσοντας διαρκώς ρόλους, μέχρι να πετύχουν αυτό που θέλουν. Έχουν εξίσου καλές σχέσεις και με τους δύο γονείς τους, αλλά και ιδιαίτερη σχέση με τα αδέλφια τους. Τα αδέλφια τους είναι οι σύντροφοι στο παιχνίδι και τη ζωή. Είναι ίσως οι πιο βαθιές σχέσεις που δημιουργούν. Δεν διεκδικούν τους γονείς από τα αδέλφια τους (εκτός κι αν έχουν πλανήτες στο γειτονικό ζώδιο του Καρκίνου). Ο μικρούλης σας Δίδυμος θα νιώθει πάντως πιο κοντά στον γονιό με τον οποίο αισθάνεται ότι επικοινωνεί και από τον οποίο μαθαίνει.

Υγεία

Το βασικότερο σύστημα για τους Διδύμους είναι ο μηχανισμός που μας κάνει να επικοινωνούμε τη ζωή: το αναπνευστικό σύστημα. Φροντίστε λοιπόν να μην νιώσουν ποτέ βαρύ τον αέρα γύρω τους. Κάντε τα να νιώθουν ότι τα πράγματα είναι ζωντανά, γεμάτα ζωή και κίνηση. Βοηθήστε τα να ανοίξουν κανάλια επικοινωνίας και δώστε τους την ελευθερία να επικοινωνήσουν. Επίσης, το σύστημα που επηρεάζει τα παιδιά Διδύμους είναι το νευρικό. Βοηθήστε τα να αποκτήσουν έναν ισορροπημένο τρόπο σκέψης, από νωρίς, και μάθετέ τα να μην παραφορτώνουν το μυαλό τους με σκέψεις άχρηστες που το οδηγούν σε εντάσεις του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να το φθείρουν. Κυρίως, δώστε τους το μέτρο στο πώς να διαχειριστούν τον εαυτό τους και κυρίως τι να κρατήσουν και τι να απορρίψουν.

Διατροφή

Η τάση των Διδύμων να κάνουν τα πάντα με τεράστια ταχύτητα επεκτείνεται και στις διατροφικές τους συνήθειες. Μάθετέ τους, με μέθοδο και υπομονή, ότι είναι σημαντικό να τρώνε αργά μασώντας καλά την τροφή τους. Επίσης είναι σημαντικό για τα Διδυμάκια να είναι χαλαρά την ώρα του φαγητού, ώστε να μην έχουν στομαχικές ενοχλήσεις. Συνηθίστε τα σε ένα διατροφικό πρόγραμμα με αρκετά λαχανικά,  όσπρια και φρούτα. Μειώστε τις σοκολάτες, τα σνακ, τα αναψυκτικά και αντικαταστήστε τα με μέλι και σπιτική μαρμελάδα που θα αναπληρώνει τη γλυκόζη που καταναλώνουν, λόγω της εγκεφαλικής τους υπερλειτουργίας. Χαρίστε τους παραμυθάκια και βιβλία με εικόνες τροφών και εξηγήστε τους τη χρησιμότητα των τροφών αυτών για τον οργανισμό τους. Οι εικόνες θα τα βοηθήσουν να το κατανοήσουν ουσιαστικά, διότι οι Δίδυμοι ανήκουν στα παιδιά που προσλαμβάνουν πληροφορίες κυρίως οπτικά.

Ρούχα και αξεσουάρ

Επιλέξτε για το Διδυμάκι σας ρούχα που θα το κάνουν να νιώθει άνετα. Ρούχα σπορ, αθλητικές φόρμες και φούτερ για τα αγοράκια του ζωδίου. Κολάν και μακό ελαφριά μπλουζάκια για τα κοριτσάκια. Όσον αφορά το πιο καλό ντύσιμο, τα… πληροφορημένα μικρά σας μάλλον θα σας επιβάλουν τις μοντέρνες απόψεις τους. Για τα Διδυμάκια το ντύσιμο είναι προέκταση της προσωπικότητάς τους. Διαλέξτε μοντέρνα ρούχα σε χαρούμενα χρώματα – κυρίως γαλάζιο, μπλε, κίτρινο. Αγοράστε τιράντες, ρολόγια και κάθε λογής αξεσουάρ για τους μικρούς κυρίους και πολύχρωμα κοκαλάκια, βραχιολάκια όλα ασορτί με τα ρούχα των σικ μικρών κυριών του ζωδίου των Διδύμων. Πάντως, ό,τι και να φορούν, τελικά, τα μικρά σας σίγουρα γνωρίζουν πώς να το προβάλλουν.

Διακόσμηση

Ο προσωπικός χώρος ενός μικρού Διδύμου πρέπει να καλύπτει την πιο βασική ανάγκη του: την επικοινωνία. Διαμορφώστε το δωμάτιο του, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τις κοινωνικές επαφές και τα χόμπι του Φτιάξτε του μια γωνιά με έναν πάγκο εργασίας, τοποθετήστε ράφια και κουτιά, ώστε να μάθει από νωρίς τα τακτοποιεί τα αγαπημένα του αντικείμενα. Διακοσμήστε το χώρο του μαζί του. Θα σας εκπλήξει με τις ιδέες του! Βάλτε στους τοίχους τα κολάζ που φτιάξατε μαζί, φωτογραφίες των φίλων αλλά και οικογενειακές. Στο δωμάτιό του φροντίστε να κυριαρχεί το κίτρινο και μπλε. Επίσης το γαλάζιο και το πράσινο, χρώματα που ηρεμούν το παιδάκι.


Κλίσεις

Τα Διδυμάκια είναι πολύπλευροι χαρακτήρες και ιδιαίτερα χαρισματικά στο λόγο και την επικοινωνία. Από πολύ μικρά θα εκδηλώσουν την τάση τους να ασχοληθούν με ό,τι τα ερεθίζει οπτικά και εγκεφαλικά, αρχίζοντας το ένα και παρατώντας με ευκολία το προηγούμενο. Η εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους είναι ίσως από τα βασικά ταλέντα τους, αλλά και ο κυρίως εχθρός τους. Μονίμως εντυπωσιάζονται από κάτι, πέφτουν με τα μούτρα να το κατακτήσουν, μόλις όμως το γνωρίσουν, το βαριούνται και στρέφονται σε κάτι καινούργιο.
Το βασικό τους ταλέντο είναι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα: θα σας εντυπωσιάσουν με την ευκολία που χειρίζονται το λόγο, ξέρουν να γράφουν, επικοινωνούν με το σώμα τους χορεύοντας καταπληκτικά ή σημειώνοντας εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις. Επίσης, τα Διδυμάκια γίνονται εξαιρετικοί μίμοι και ηθοποιοί από την κούνια. ΄Αλλα ταλέντα τους είναι το σχέδιο, οι δημόσιες σχέσεις, το να χειρίζονται από μικρά τα μέσα επικοινωνίας, όπως οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα.

Βασικό σημείο στη διαπαιδαγώγησή τους – όπου πρέπει να παρέμβετε από νωρίς – είναι να μάθουν τις έννοιες της διάρκειας και της εμβάθυνσης. Διδάξτε τους από νωρίς να εμβαθύνουν σε ό,τι επιλέγουν και να αναπτύσσουν την υπομονή και την επιμονή τους. Επίσης, τονίστε τους ότι, εκτός από την ευφυΐα, μεγάλη σημασία έχει το συναίσθημα. Βοηθήστε τα εμπλουτίσουν την ευαισθησία τους.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
22/06-22/07
Γενικά χαρακτηριστικά

Τα παιδάκια αυτού του ζωδίου συνήθως έχουν στρογγυλό πρόσωπο, απαλά χαρακτηριστικά, ενώ τα γλυκύτατα μάτια τους εκπέμπουν καλοσύνη. Γίνονται εύκολα αγαπητά. Μέσα στο χώρο του σπιτιού αντλούν ενέργεια, γεμίζουν τις μπαταρίες τους και ήρεμα πια, βγαίνουν προς τα έξω. Είναι κοινωνικά και ευχάριστα, όταν αισθάνονται ασφαλή.

Αυτό που χαρακτηρίζει τα Καρκινάκια είναι η αγάπη με την οποία περιβάλλουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αντικείμενα. Δένονται πολύ εύκολα με καταστάσεις, πράγματα και ανθρώπους που μπορούν να τους δώσουν στοργή. Είναι τα παιδιά εκείνα που συναγωνίζονται τα Ψαράκια (Ιχθύς) όσον αφορά την φαντασία και τη διαίσθηση. Αντιλαμβάνονται τα πάντα γύρω τους και είναι κυκλοθυμικά. Το καθετί που συμβαίνει μπορεί να γίνει αφετηρία για ατελείωτες σκέψεις, που πολύ συχνά τα οδηγούν στην ανησυχία. Η φύση και τα ζώα μπορούν να κάνουν τα Καρκινάκια να νιώσουν ασφάλεια. Αισθάνονται συνέχεια ότι απειλούνται και γι’ αυτό πρέπει εσείς να τα προστατέψετε. Τα ταξίδια για τα ευαίσθητα αυτά πλασματάκια είναι πολύ ευχάριστα, αρκεί να γνωρίζουν ότι θα επιστρέψουν στη βάση τους. Δεν τους αρέσουν οι αλλαγές, γενικά και ειδικότερα αν αυτές έχουν να κάνουν με το χώρο του σπιτιού.

Προσοχή πολύ θα πρέπει να δοθεί στην οικογενειακή ατμόσφαιρα, γιατί τα Καρκινάκια επηρεάζονται υπερβολικά από αυτήν. Από την άλλη μεριά, βέβαια θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερα προσοχή στην τάση που έχουν για υπερπροστασία, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να τα κακομάθετε. Τα παιδιά της Σελήνης είναι τρυφερά και έχουν απόλυτη ανάγκη από στοργή. Ζουν μέσα σε μια διαρκή ανασφάλεια και είναι συνήθως συνεσταλμένα. Πληγώνονται εύκολα και γι’ αυτό χρειάζεται ειδική συμπεριφορά από τους γονείς. Πολλές φορές χρησιμοποιούν το μεγάλο τους όπλο, το οποίο είναι το παράπονο, για να κερδίσουν αυτό που θέλουν.

Η σχέση με τους γονείς

Ο μεγάλος συναισθηματισμός των παιδιών αυτού του ζωδίου τα οδηγεί συχνά στο να προσκολλώνται στους γονείς τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράπονό τους, το οποίο προέρχεται από μια συνεχή αναζήτηση αγάπης και τρυφερότητας. Πρέπει να μάθετε σε αυτά τα ευαίσθητα πλασματάκια να ισορροπούν το συναίσθημα με τις καθημερινές τους ανάγκες. Δώστε τους την ασφάλεια που χρειάζονται για να έχετε πάντα δίπλα σας ένα χαρούμενο και ευτυχισμένο παιδί. Συχνά ζηλεύουν τα αδελφάκια (αν υπάρχουν) ή τα άλλα παιδάκια. Μπορούν αν γίνουν όμως αξιολάτρευτα και πραγματικά ξέρουν να δίνουν αγάπη ανεξάντλητη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα Καρκινάκια δείχνουν ιδιαίτερα αδυναμία στη μαμά τους. Οι συναισθηματικές τους ανησυχίες πολύ συχνά τα οδηγούν σε εκρήξεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις ηρεμήστε τα και φροντίστε να τους εξασφαλίσετε την αγάπη που πιθανόν πιστεύουν ότι τους λείπει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Υγεία

Λόγω της ευαίσθητης ψυχολογίας τους, τα Καρκινάκια έχουν την τάση να κρατούν μέσα τους τις σκέψεις, τις φοβίες και τις ανησυχίες τους. Η κυκλοθυμία τους και η συνεχής γκρίνια τους, πολλές φορές, τους δημιουργεί διαφόρων ειδών ψυχοσωματικά προβλήματα. Ο έντονος συναισθηματισμός τους, τον οποίο δεν μπορούν εύκολα να εξωτερικεύσουν, τους προκαλεί συχνά προβλήματα που αφορούν το στομάχι. Το πιο βασικό, λοιπόν, είναι να φροντίσετε να μάθετε στο μικρό σας Καρκινάκι να μη φοβάται να εκφράζει τα συναισθήματά του.


Διατροφή

Λόγω της ευαισθησίας που έχουν στο στομάχι, η διατροφή τους δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει πικάντικες γεύσεις. Χρειάζονται ένα πρόγραμμα ελαφριάς διατροφής, ενώ, κατά τη διάρκεια του φαγητού, η ατμόσφαιρα πρέπει να είναι ήρεμη. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που σερβίρετε το φαγητό τους. Τους αρέσουν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από το τραπέζι, γιατί έτσι νιώθουν ζεστασιά και αγάπη.


Ρούχα και αξεσουάρ

Το ντύσιμο για τα μικρά αυτού του ζωδίου πρέπει να εκπέμπει κάτι από το ρομαντισμό τους. Οι πάλ αποχρώσεις, το ανοιχτό ροζ, το γλυκό πράσινο ή το γαλάζιο είναι μερικές από τις χρωματικές προτάσεις που θα ταίριαζαν στα ευαίσθητα Καρκινάκια. Επίσης, τους αρέσουν τα ρούχα που είναι απαλά στην αφή, ζεστά και δίνουν την αίσθηση της τρυφερότητας. Δένονται συναισθηματικά πολλές φορές και με τα ρούχα τους, τα οποία θυμίζουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή κάποια όμορφη στιγμή που έζησαν. Οι μικρές κυρίες του ζωδίου, πολλές φορές, δοκιμάζουν τα ρούχα ή τα παπούτσια της μαμάς.

Διακόσμηση

Η διακόσμηση στο χώρο τους πρέπει να εκπέμπει ζεστασιά και θαλπωρή. Μπορείτε να τοποθετήσετε τις ζωγραφιές τους σε κάποια γωνιά του δωματίου τους, να βάλετε τα δώρα που έχουν πάρει από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το γαλαζοπράσινο χρώμα είναι καλό να κυριαρχεί στο χώρο τους, γιατί είναι το χρώμα που τους θυμίζει τη θάλασσα και τα ηρεμεί ψυχικά.

Κλίσεις

Τα Καρκινάκια έχουν ανάγκη να προστατευτούν μέσα στα στενά πλαίσια της οικογένειας. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι – δίνοντάς τους αγάπη και τρυφερότητα – να τα προτρέψετε να βγουν έξω από τον κλειστό οικογενειακό κύκλο. Τα παιδιά αυτού του ζωδίου κρύβουν τεράστια αποθέματα ενέργειας μέσα τους, τα οποία μπορούν να γίνουν δημιουργική έκφραση και ενεργητικότητα. Μια βόλτα στη θάλασσα ή ένα ταξίδι σε κάποιο νησί μπορεί εύκολα να γαληνέψει τα μικρά σας Καρκινάκια και να τα κάνει απόλυτα ευτυχισμένα. Έχουν πλούσια φαντασία που οι γονείς θα πρέπει να καλλιεργήσουν με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ζητώντας προστασία, γενικότερα, έχουν την τάση να κλείνονται συχνά στο σπίτι τους. Εκεί είναι και το βασίλειό τους, το οποίο και διαφεντεύουν. Συνήθως μέσα στον δικό τους χώρο είναι πολύ δημιουργικά, σε αντίθεση με τους εξωτερικούς χώρους, όπου δείχνουν να απομονώνονται.

ΛΙΟΝΤΑΡΑΚΙΑ
23/07-2308

Γενικά χαρακτηριστικά

Τα Λιονταράκια είναι παιδιά του Ήλιου αλλά και του Ποσειδώνα. Είναι, μαζί με τους Κριούς, τα παιδιά με την πιο μεγάλη αγάπη στη ζωή και τη δημιουργία. Τα μικρά σας είναι οι βασιλιάδες του ζωδιακού κύκλου, χαρακτηριστικό που αρχίζουν να δείχνουν από βρέφη (ειδικά αν έχουν αρκετούς πλανήτες στο Λέοντα).

Η μεγαλύτερή τους επιθυμία είναι να εκφραστούν και να «απλωθούν παντού», όπως ο Ήλιος, ο κυβερνήτης του ζωδίου τους, βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος. Ο θρόνος του βασιλιά είναι αυτός που τα μικρά σας αγαπούν περισσότερο από όλα και συνήθως οι άλλοι τους τον προσφέρουν απλόχερα. Είναι ελάχιστα, αν όχι ανύπαρκτα, τα Λιονταράκια που δεν επιδιώκουν από νωρίς να δημιουργήσουν μια αυλή θαυμαστών-υπηκόων, που να τους χειροκροτεί ή απλώς να κινείται σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που συνήθως δύσκολα συνυπάρχουν δύο παιδιά αυτού του ζωδίου.

Αν έχετε δύο παιδιά στο ζώδιο του Λέοντα, και ειδικά του ίδιου φύλου, πρέπει να προσέξετε πολύ τη διαπαιδαγώγησή τους από τη βρεφική ηλικία. Επειδή από πολύ νωρίς έχουν επίγνωση ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους, οι γονείς πρέπει να βρίσκουν τρόπους για να χαλιναγωγούν τον εγωκεντρισμό τους, χωρίς να καταπνίγουν την, από τη φύση τους, χαρούμενη δημιουργικότητα. Μην προσπαθήσετε να κάνετε το Λιονταράκι σας… γατάκι, αντιθέτως – και εδώ είναι το δύσκολο – μεγαλώστε το σαν αυριανό «ηγέτη», βοηθώντας το να διατηρεί πάντα το μέτρο. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε να χαθεί η υπερηφάνεια του και το ευγενές αριστοκρατικό του στυλ, στοιχεία ζωτικά για το ίδιο. Ο εγωισμός του, άλλωστε, δεν είναι μόνο ελάττωμα. Από αυτόν ξεκινά το ιδιαίτερο στυλ που έχουν τα παιδιά αυτού του ζωδίου, η ανωτερότητα που διαθέτουν, η αξιοπρέπεια, η γενναιοδωρία τους και η μεγαλοψυχία τους.

Μάθετε τα Λιονταράκια από νωρίς πως ο αρχηγός έχει και ευθύνες εκτός από δόξα και φήμη. Πως, αν θέλουν να είναι ξεχωριστοί και να τους υπολογίζουν οι γύρω, πρέπει να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Μάθετε τα Λιονταράκια από νωρίς πως ο αρχηγός έχει και ευθύνες εκτός από δόξα και φήμη. Πως, αν θέλουν να είναι ξεχωριστοί και αν τους υπολογίζουν οι γύρω, πρέπει να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Μάθετέ τους την ταπεινότητα και την προσφορά χωρίς ανταλλάγματα. Επίσης πως ο αρχηγός έχει ευθύνες και ότι άλλο είναι η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση κι άλλο η αλαζονεία. Δώστε τους τη δυνατότητα να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και την αστείρευτη ζωτικότητά τους, καθώς και την κοινωνικότητά τους.

Συνεργαστείτε μαζί τους και διαπαιδαγωγήστε τα δίνοντάς τους μηνύματα μέσα από το παιχνίδι. Μη χρησιμοποιείται απροκάλυπτα την εξουσία σας απέναντί τους, γιατί είναι πιθανό να επαναστατήσουν. Το αγνό ενδιαφέρον, η αγάπη σας και μια επίκληση στην «ανωτερότητά τους» καθώς και στο φιλότιμό τους, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Η σχέση με τους γονείς

Από μικρά – και ειδικά αν ο Ήλιος τους («πατέρας») δεν παρουσιάζει δύσκολες όψεις με άλλους πλανήτες – εκδηλώνουν μια ιδιαίτερη αγάπη και θαυμασμό για τον πατέρα τους και έντονη προστατευτικότατα στη μητέρα τους. Χαρίστε του απλόχερα την αγάπη σας, παίξτε μαζί του, δείξτε του πόσο σημαντικό είναι για σας το μικρό σας! Μην το αφήσετε να αισθανθεί ανασφάλεια, λόγω της απουσίας σας. Είναι σημαντικό ο πατέρας να κατανοήσει ότι τα μάτια του μικρού είναι καρφωμένα επάνω του και ότι παρατηρούν και αντιγράφουν την κάθε κίνηση. Και τα κοριτσάκια του ζωδίου πρέπει να έχουν άριστη σχέση με τον μπαμπά. Δώστε, λοιπόν, στη μικρή σας απλόχερα αγάπη και προσοχή και σταθείτε στα ματάκια της λαμπεροί, έτσι όπως η ίδια έχει ανάγκη να σας βλέπει.

Υγεία

Το πώς αντιμετωπίζει κάποιος τη ζωή φαίνεται από τη στάση του σώματός του. Δεν είναι τυχαίο που τα Λιονταράκια είναι ευθυτενή και περήφανα, με πόδια που πατούν γερά στη γη. Επίσης, από μικρά είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να αλλάξει, εάν η ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους αλλοιωθεί. Όνειρα και στόχοι που δεν πετυχαίνουν δημιουργούν πόνο και φόβο, που μπορεί να συσσωρευτούν προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή, σφιξίματα και πόνους.

Διατροφή

Είναι πιο ευχαριστημένα και πιο «εύκολα» στο φαγητό τους, αν ο χώρος και τα σερβίτσια τους είναι χαρούμενα, με πολλά χρώματα, έντονα κατά προτίμηση. Επίσης είναι σημαντικό γι’ αυτά να βλέπουν την οικογένεια συγκεντρωμένη στο τραπέζι σε ατμόσφαιρα ευθυμίας. Εμπλουτίστε τη διατροφή τους με φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης και με δημητριακά. Μάθετέ τα σε σταθερά και πλήρη γεύματα, σε συγκεκριμένες ώρες. Τα Λιονταράκια, αν αποκτήσουν μια συνήθεια, τη διατηρούν για όλη τους τη ζωή Καλό είναι να μετριάσετε την τάση του για γλυκά, σοκολάτες, ζυμαρικά και κρέας.

Ρούχα και αξεσουάρ

Κατάλληλα για τα Λιονταράκια είναι ρούχα με πολύ έντονα χρώματα και σε όλους τους τύπους. Κοτλέ παντελόνια, φορμούλες αθλητικές, ρουχαλάκια με πολλές τσέπες, σε κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο ή και πολύχρωμα, απλά ή διακοσμημένα με ζωάκια και ήρωες κόμικς. Πάνω απ’ όλα το ντύσιμό τους πρέπει να έχει κάτι το ξεχωριστό, ώστε το Λιονταράκι σας να εντυπωσιάζει. Επίσης δώστε έμφαση στα αξεσουάρ, κυρίως για τα κοριτσάκια. Πάντως, επειδή τα Λιονταράκια έχουν έντονα την τάση της υπερβολής στο ντύσιμο, προκειμένου να εντυπωσιάσουν, μάθετε τους από μικρά το μέτρο στο ντύσιμο.

Διακόσμηση

Το πορτοκαλί και το φωτεινό κίτρινο είναι τα χρώματα που πρέπει να κυριαρχούν, ενώ οι αφίσες με λιονταράκια, βασιλιάδες και ιππότες πρέπει να βρίσκονται στο δωμάτιό του. Μην ξεχάσετε να φτιάξετε μια γωνιά με κουκλοθέατρο και κούκλες με λούτρινα ζωάκια σε όλα τα μεγέθη και σε όλα τα χρώματα. Ξύλινοι χαμογελαστοί ήλιοι παντού στο χώρο, σε διάφορες παραλλαγές θα το ενθουσιάσουν.

Κλίσεις

Θα έχετε προσέξει πόσο ξεχωριστό, γεμάτο χαρά και δημιουργία είναι το αξιαγάπητο μικρό σας. Τα Λιονταράκια είναι γεμάτα ταλέντα και συναισθήματα αλλά έχουν και δυναμισμό που τα κάνει να ξεχωρίζουν από μικρά. Αρκεί να τους δώσετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις και τα εφόδια που έχουν ανάγκη. Βοηθήστε τα να βρουν τρόπους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Τα Λιονταράκια θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους και να γίνονται το επίκεντρο, δίνοντας συνέχεια «παραστάσεις». Αξιοποιήστε το ταλέντο του μικρού σας «πρωταγωνιστή» αγοράζοντας του ένα κουκλοθέατρο. Σίγουρα θα σας εκπλήξει με τη φαντασία του και το υποκριτικό του ταλέντο.

Επίσης, καλό θα είναι να συμμετέχει σε παιδικές θεατρικές ομάδες. Θαλάσσια σπορ, τραγούδι, εκμάθηση μουσικών οργάνων, χορός και αθλητισμός είναι οι τομείς στους οποίους τα Λιονταράκια θα διακριθούν εύκολα και θα μάθουν την ευθύνη και την ομαδική εργασία ευχάριστα. Μάθετέ τους την πειθαρχία και την οργάνωση, την ταπεινότητα και την προσφορά στους άλλους, αλλά χωρίς αντάλλαγμα. Άλλωστε το μεγαλύτερο ταλέντο των παιδιών αυτού του ζωδίου είναι η μεγαλοψυχία.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
24/08-23/09
Γενικά χαρακτηριστικά

Είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κάτω από την επιρροή του Ερμή και φυσικό είναι η εγκεφαλικότητα να κατέχει μια σημαντική θέση στην προσωπικότητά τους. Η πνευματικότητα σ΄ αυτά τα παιδιά παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή τους ανάπτυξη.

Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους είναι η σεμνότητα, γι’ αυτό και πολλές φορές δείχνουν συνεσταλμένα. Κρίνουν τα πάντα γύρω τους και συχνά φοβούνται ότι και οι άλλοι θα σταθούν κριτικά απέναντί τους. Η κριτική του ικανότητα – που θα στραφεί και προς εσάς – είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του παιδιού σας και μπορείτε, με χιούμορ, να την απολαύσετε. Απαντήστε με υπομονή στις ατελείωτες ερωτήσεις του, γιατί η γνώση για τον κόσμο και τα πράγματα που περιβάλλουν το μικρό σας, του είναι απαραίτητο εφόδιο.

Το Παρθενάκι σας έχει έντονη τάση προς την τάξη σας. Αυτό θα σας διευκολύνει αφάνταστα, μια και δεν θα χρειάζεται να τακτοποιήσετε εσείς τα πράγματα, τα ρούχα ή τα παιχνίδια του, γιατί θα έχει φροντίσει το ίδιο να είναι στη θέση τους. Αν δείτε ότι έχει την τάση να γίνετε κάποιες φορές σνομπ, μην το μαλώσετε. Εξηγήστε του με αγάπη ότι πρέπει να δέχεται τους άλλους γύρω του όπως είναι και να μην τους απορρίπτει συγκρίνοντάς τους με τον εαυτό του. Τα Παρθενάκια είναι πραγματικά αξιαγάπητα, όταν οι άλλοι πληρούν τις προϋποθέσεις που τα ίδια έχουν θέσει.

Η σχέση με τους γονείς

Τα Παρθενάκια είναι συνεσταλμένα και εύθικτα. Όταν γκρινιάζουν, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με κατανόηση και αγάπη. Χρειάζεται επίσης να δείξετε πολλή υπομονή, όταν σας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις γύρω από τον κόσμο που ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά μπροστά τους. Θα ανακαλύψετε πολύ γρήγορα ότι είναι πρόθυμα να σας εξυπηρετήσουν με τον δικό τους τρόπο στις διάφορες δουλειές σας. Αφήστε τα να σας δείξουν πόσο έξυπνα είναι ή πόσο προικισμένα μπορούν να γίνουν, όταν εργάζονται για τους στόχους τους. Δώστε τους τη χαρά του να συμμετέχουν στις συζητήσεις των ενηλίκων, και θα έχετε, χωρίς αμφιβολία, κατακτήσει το σεβασμό τους.


Υγεία

Τα Παρθενάκια – αν βέβαια, συμφωνεί και το υπόλοιπο ωροσκόπιό τους – έχουν συνήθως ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί παρουσιάζουν συχνά μια αγχώδη συμπεριφορά, λόγω της μεγάλης τους ανάγκης για τάξη και ισορροπία. Επίσης, η αναλυτική τους ικανότητα μαζί με την τάση τους για κριτική τα κάνει να ξοδεύουν ατελείωτες ώρες «τακτοποιώντας» τις σκέψεις τους. Από μικρή ηλικία θα πρέπει να μάθετε το Παρθενάκι σας να μην είναι πολύ απαιτητικό με τους άλλους ούτε και με τον εαυτό του. Εκπαιδεύστε το έτσι ώστε να μην είναι τελειομανές. Συχνά, τα παιδάκια αυτού του ζωδίου έχουν την τάση να ασχολούνται υπερβολικά με το θέμα της υγείας και της υγιεινής.


Διατροφή

Η διατροφή των μικρών αυτού του ζωδίου πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, υγρά, τροφές δηλαδή που θα τα βοηθήσουν στη σωματική ανάπτυξή τους, αλλά και θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια στον εγκέφαλό τους. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το ταλέντο τους στη μαγειρική, μαθαίνοντας τα, ταυτόχρονα, να τρώνε σωστά. Είναι ίσως τα παιδιά εκείνα που, περισσότερο απ’ όλα τα άλλα, έχουν μια έμφυτη τάση προς την υγιεινή διατροφή.


Ρούχα και αξεσουάρ

Το ντύσιμο των μικρών Παρθένων θα πρέπει να εκφράζει τα στοιχεία του χαρακτήρα τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ρούχα τους θα πρέπει να είναι πρακτικά, κατάλληλα για τις διάφορες «εργασίες» τους. Ανακατεύονται σε πολλά «μαστορέματα» και γι’ αυτό το ντύσιμό τους θα πρέπει να είναι ανάλογο. Οι φορμούλες, τα τζιν και γενικότερα οτιδήποτε τα κάνει να νιώθουν άνετα, είναι απαραίτητα ρούχα για την γκαρνταρόμπα τους. Επειδή όμως και φίλοι της λεπτομέρειας, όταν θα αναζητήσετε ρούχα για πιο επίσημες εμφανίσεις, καλό είναι να έχουν κάτι ιδιαίτερο (ίσως κάποιο αξεσουάρ), κάτι που το μικρό σας θα εκτιμήσει.


Διακόσμηση

Λαμβάνοντας υπόψη την κύρια ιδιότητά του, ότι είναι πολύ τακτικό, φαντάζεστε πως πρέπει να είναι το δωμάτιό του. Μην αλλάζετε θέσεις στα πράγματά του, γιατί θα αρχίσει να σας γκρινιάζει. Αφήστε το να απολαύσει την οργάνωση του δωματίου του. Η εμμονή του να είναι όλα τακτοποιημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, θα το κάνει συχνά να χάνει πολύτιμο – πιθανόν, για εσάς – χρόνο, αλλά να είστε σίγουρη ότι μόνο έτσι θα μείνει ικανοποιημένο. Στο δωμάτιο του μικρού Παρθένου φροντίστε να υπάρχει πάντα μια βιβλιοθήκη, αφού ο κόσμος της γνώσης θα τον συντροφεύει τα επόμενα χρόνια της ζωής του. Διαλέξτε χρώματα της Γης και διάφορα αντικείμενα σε γεωμετρικά σχήματα. Καλύτερα είναι, πάντως, να υπάρχουν λιγότερα πράγματα, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα και το καθένα να έχει τη δική του θέση μέσα στο χώρο του.


Κλίσεις

Τα Παρθενάκια είναι πολύ πρακτικά παιδιά και οτιδήποτε θεωρούν ωφέλιμο το αναζητούν, το αναλύουν, το κρίνουν και, τέλος, το απολαμβάνουν. Θέλουν να πληροφορούνται τα πάντα, αλλά δεν τα αποδέχονται τόσο εύκολα, αν δεν πεισθούν ότι τα έχουν επεξεργαστεί κατάλληλα. Η καθαριότητα και η υγιεινή, γενικότερα, είναι στοιχεία της καθημερινότητας που δεν πρέπει να τους στερήσετε. Το χιούμορ τους, επίσης, είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο: λίγη κριτική, λίγη σάτιρα και, κατά βάθος, καλή διάθεση είναι τα βασικά του συστατικά. Γι’ αυτό συχνά τα Παρθενάκια γίνονται πολύ καλοί ηθοποιοί.

Τα οικονομικά, επίσης, είναι ένας τομέας όπου το μικρό σας μπορεί να διαπρέψει και να σας κάνει περήφανους. Δώστε του λοιπόν από τώρα ανάλογες ευκαιρίες, έτσι ώστε να μάθει να οργανώνει, να χειρίζεται και να αξιοποιεί την μικρή του περιουσία. Επειδή το Παρθενάκια σας αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του μέσα από την εργασία και, γενικότερα, την παροχή υπηρεσιών στους άλλους, καλό θα ήταν να μην του στερήσετε αυτή την ικανοποίηση. Δώστε του τη χαρά να φροντίσει για σας, ακόμη και σε πιο απλά πράγματα και σίγουρα θα πάψει την γκρίνια και τη μουρμούρα, χαρακτηριστικά που δεν θα σας λείψουν μεγαλώνοντας ένα Παρθενάκι. Χαϊδέψτε το γλυκά, λοιπόν, και φροντίστε να κάνει πάντα κάτι δημιουργικό. Το έχει πραγματικά ανάγκη!


ΖΥΓΟΣ
23/09-22/10
Γενικά χαρακτηριστικά

Τα Ζυγάκια είναι από μικρά φημισμένα για το ακαταμάχητο χαμόγελό τους. Ένα χαμόγελο που στόχο έχει να γοητεύσει και να έλξη τους άλλους. Ίσως τα πιο κοινωνικά παιδιά, τα μικρά αυτού του ζωδίου είναι αδύνατο να μείνουν μόνα . Έχουν πάντα ανάγκη την παρουσία των άλλων γύρω τους και έχουν γεννηθεί ξέροντας πώς να το πετύχουν . Τα Ζυγάκια χρησιμοποιούν τους άλλους γύρω τους για να ενεργοποιηθούν και μόλις τα καταφέρουν, εκφράζουν τον πραγματικό τους εαυτό. Πάντως η τάση τους να προσκολλούνται μπορεί εύκολα να  βελτιωθεί , αν έχουν τη σωστή διαπαιδαγώγηση από μωρά.

Τα Ζυγάκια μαθαίνουν καλούς τρόπους και είναι έτοιμα να παραχωρήσουν τα παιχνίδια τους πανεύκολα, ενώ θα έχετε προσέξει γοητεύονται από το είδωλο τους σε καθρέφτες και  βιτρίνες. Ο ναρκισσισμός  είναι βασικό χαρακτηριστικό των παιδιών της Αφροδίτης και ίσως του Απόλλωνα. Τα Ζυγάκια έχουν ανεπτυγμένο το στοιχείο της αισθητικής, της αρμονίας, του καλού γούστου και της συνεργασίας. Εξαιτίας της αντίληψης τους για την ομορφιά και την αρμονία, συχνά δυσφορούν και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όταν γύρω τους υπάρχει κακογουστιά .

Η σχέση με τους γονείς

Σεβαστείτε την ευαισθησία και την αισθητική του μικρού σας Ζυγού. «Γεμίστε» το βρέφος σας με την αγάπη και την παρουσία σας. Για να γίνει ένας ισορροπημένος ενήλικας, πρέπει να έχει από τους γονείς του την κατάλληλη υποστήριξη , φροντίδα και διαπαιδαγώγηση . Επειδή πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο τύπο παιδιού, η ευθύνη σας είναι μεγάλη στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Δώστε του αγάπη και στοργή  και να είστε σίγουροι ότι θα βρει τον τρόπο να λάμψει ως ενήλικας.

Είναι εύκολα παιδιά , φαινομενικά γλυκά και μειλίχια απέναντι σε όλους. Συνεργάσιμα, μετρημένα, με μια καλή κουβέντα για τον καθένα . Η τάση τους  να τα έχουν καλά με όλους ξεκινά από την ανάγκη τους να είναι αποδεκτά. Και αυτή η τάση τους σχετίζεται με την ανασφάλεια  της πτώσης του Ήλιου τους (πατέρα). Τα Ζυγάκια έχουν , περισσότερο από κάθε άλλο ζωδιακό τύπο την ανάγκη  ενός πατρικού προτύπου δίπλα τους , που να τα αγαπά χωρίς διαπραγματεύσεις και να τα αποδέχεται. Έχουν ανάγκη να αισθάνονται προστατευμένα από αυτόν και αποδεκτά. Σεβαστείτε την ανάγκη του μικρού σας Ζυγού για αρμονία και ισορροπία . Μάθετε το να είναι αποφασιστικό , δυναμικό και αυτόνομο σεβόμενοι την ευαίσθητή του φύση . Μην του ασκείτε σκληρή κριτική και μην το απορρίπτετε . Εξίσου σημαντική είναι και η παρέμβαση της μητέρας στην διαπαιδαγώγηση του μικρού Ζυγού.

Η αγκαλιά και η αγάπη της θα είναι βασικό στήριγμα σε όλη του τη ζωή . Το σημείο όπου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή  είναι   οι σχέσεις μεταξύ των γονιών . Οι μικροί Ζυγοί έχουν ιδιαίτερα αυξημένη την ανάγκη της αρμονίας , της συνεργασίας και της ισορροπίας.

Υγεία

Το βασικό χαρακτηριστικό των μικρών Ζυγών είναι η ανάγκη τους για αρμονία και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Ευαίσθητα σημεία των Ζυγών είναι η μέση και τα νεφρά τους, δύο σημεία στο κέντρο του σώματος (το ζώδιό τους βρίσκεται στο μέσο του ζωδιακού). Τα νεφρά βοηθούν την αποβολή τοξινών από το σώμα (ισορροπία) και η μέση κρατά ζυγισμένο το σώμα (αρμονία). Προκειμένου να διατηρήσουν την πολυπόθητη ισορροπία στις σχέσεις τους, τα Ζυγάκια μπορούν να καταπιέσουν τον εαυτό τους υπερβολικά. Έτσι αρχίζουν να συσσωρεύονται καταπιεσμένα συναισθήματα μέσα τους, τα οποία συγκρατούν τοξίνες στο σώμα, με αποτέλεσμα τη κακή λειτουργία του οργανισμού.

«Παίρνοντας επάνω τους διάφορες δυσαρμονικές καταστάσεις τις οποίες προσπαθούν να ισορροπήσουν - και τις οποίες οι μικροί τους ώμοι δεν μπορούν να αντέξουν – μπορεί να εμφανίσουν πόνους στη μέση, τους ώμους και την πλάτη, νυχτερινές ενουρήσεις και μελαγχολία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε από νωρίς στα μικρά σας πώς να δημιουργούν ισορροπημένες σχέσεις, που να τους προσφέρουν ουσιαστική κάλυψη και όχι μόνο μια καλή δημόσια εικόνα.

Διατροφή

Ως παιδί της Αφροδίτης έχει μια τάση υπερβολής, όσον αφορά τις διατροφικές του συνήθειες. Περιορίστε την επιθυμία του για γλυκά, σνακ, αναψυκτικά και λιχουδιές. Αν πείτε ότι όλα αυτά δεν κάνουν καλό στην εξωτερική του εμφάνιση, θα ακολουθήσει τη συμβουλή σας, διότι το Ζυγάκι είναι τρομερά νάρκισσος. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό του, από νωρίς με πολλά λαχανικά και φρούτα. Επίσης ετοιμάστε του νόστιμες σούπες και όσπρια. Μάθετέ το να πίνει αρκετό νερό, χυμούς και γενικά πολλά υγρά. Τα μικρά Ζυγάκια θα φάνε οτιδήποτε τους δώσετε, αρκεί βέβαια, να είναι όμορφα σερβιρισμένο.

Ρούχα και αξεσουάρ

«Όλα με μέτρο» είναι η συνταγή για τα Ζυγάκια. Σπορ αλλά και αμπιγέ ρούχα, σε ζωντανά χρώματα είναι ιδανικά για τα πιο καλοντυμένα παιδιά του ζωδιακού κύκλου. Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κουπ των μαλλιών: κάτι μοντέρνο και ιδιαίτερο είναι ακριβώς αυτό που του ταιριάζει. Για τα κοριτσάκια διαλέξτε βελούδινα φορεματάκια, ζακετάκια σε γλυκά χρώματα, σε αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου, του ροζ και του γαλάζιου.

Διακόσμηση

Το σημαντικό για τον μικρό Ζυγό είναι ο χώρος όπου ζει να διαθέτει αισθητική ισορροπία και αρμονία με το μπλε και το γαλάζιο να κυριαρχούν, διακριτικά παλ χρώματα για τους τοίχους, ενώ φροντίστε τα έπιπλα και τα αντικείμενα του δωματίου να είναι σε κίτρινο ώχρα και ανοιχτό πορτοκαλί. Βάλτε σε κάποιο σημείο  μουσικά όργανα και φτιάξτε μια γωνία με χρώματα και ένα καβαλέτο.

Κλίσεις

Προικισμένα με αναρίθμητα ταλέντα είναι τα Ζυγάκια. Χρειάζονται όμως συνεχή ενθάρρυνση για να τα εκφράσουν. Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους και ωθήστε την καλλιτεχνική τους φύση. Είναι ταλαντούχα στην μουσική, γι’ αυτό ενισχύστε το μουσικό τους ταλέντο από νωρίς, χαρίζοντάς τους παιδικά μουσικά όργανα αλλά και βάζοντάς τα να ακούνε από βρέφη, κλασική μουσική.

Επίσης τα Ζυγάκια είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα στη ζωγραφική και τη διακόσμηση. Ζωγραφίστε μαζί τους και προτρέψτε τα να χαρίσουν τις ζωγραφιές τους σε όσους αγαπάνε. Επίσης έχουν ταλέντο στην υποκριτική, στην αρχιτεκτονική χώρων και κήπων. Στη γυμναστική διακρίνεται ιδιαίτερα στα πατινάζ, την ενόργανη γυμναστική και το στίβο. Αλλά το μεγαλύτερο ταλέντο του είναι οι σχέσεις του με άλλα παιδάκια.

Τα Ζυγάκια γίνονται από μικρά περιζήτητα. Ενισχύστε την κοινωνικότητά του και φροντίστε να μην εξαρτάται από τις σχέσεις ή τη γνώμη των άλλων. Μάθετέ του να έχει εμπιστοσύνη στη δική του γνώμη, να παίρνει πρωτοβουλίες και πείτε του ότι οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι πάντα αρμονικές.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
23/10-22/11
Γενικά χαρακτηριστικά

Το να μεγαλώνεις έναν μικρό Σκορπιό είναι τεράστια ευθύνη, μεγαλύτερη από το να αναθρέφεις οποιοδήποτε παιδί άλλου ζωδίου. Η ευαισθησία και η δεκτικότητά του είναι πράγματι υπέρμετρη. Τα παιδιά αυτού του ζωδίου χρειάζονται διαπαιδαγώγηση με μέτρο και ισορροπία. Η μεγάλη ευαισθησία και η έμφυτη τάση τους να διαισθάνονται τα πάντα και σε τεράστια συναισθηματική ένταση, τα κάνει ιδιαίτερα εσωστρεφή. Εξαιτίας της τεράστιας ευαισθησίας τους νιώθουν ότι απειλούνται διαρκώς.

Το βασικό είναι να τα κάνετε να νιώσουν ασφαλή από τη γέννησή τους. Μην επιτρέψετε στο μικρό σας να αισθανθεί απειλή και φόβο ούτε μια στιγμή. Χρειάζεται να είστε διαρκώς δίπλα του, χωρίς να γίνεστε υπερπροστατευτική, γιατί ο Σκορπιός είναι κυρίως το ζώδιο που αναπτύσσει εξαρτήσεις κάθε τύπου, και αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που τον ταλαιπωρούν σαν ενήλικα.

Πρέπει, πραγματικά, να το διαπαιδαγωγήσετε με μέτρο, με αμέριστη αγάπη και ουσιαστικές συζητήσεις, ώστε οι φόβοι και οι ανασφάλειές του να βγαίνουν στο φως, να αποκωδικοποιούνται και να τακτοποιούνται με λογική και μέτρο. Προτρέψτε το Σκορπάκι σας να εκφράσει τα συναισθήματά του από νωρίς και δώστε του έναν τρόπο σκέψης και ανάλυσης, ώστε να μπορεί, γνωρίζοντας τι του συμβαίνει, να αισθάνεται ασφαλές.

Συνήθως οι Σκορπιοί, λόγω του ότι νιώθουν να απειλούνται από το περιβάλλον τους, κατά περιόδους εκφράζουν βία προς τους γύρω τους αμυνόμενοι. Είναι σημαντικό για τα μικρά να καταλαβαίνουν και να συγχωρούν τους γύρω τους. Άλλωστε, το να εμβαθύνουν και να κατανοούν τους άλλους είναι ένα από τα βασικά ταλέντα των Σκορπιών. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να είναι κοινωνικό και να κάνει φιλίες από νωρίς. Όσο πιο γρήγορα έρθουν τα παιδιά αυτά σε επαφές με άλλους, τόσο πιο εύκολα θα ενταχθούν κοινωνικά.

Ωθήστε τα να εκφράσουν τον αυθορμητισμό τους μέσα από τις σχέσεις τους, τους φίλους και την οικογένειά τους. Εξηγήστε τους ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο τα βλέπουν και ότι, εκτός από το βάθος και την ευαισθησία που αισθάνονται, υπάρχει και η χαρά και η εξωστρέφεια. Το μυστικό για να μπορέσει ένας μικρός Σκορπιός να είναι ψυχικά και σωματικά υγιής, είναι να έχει, πάνω απ’ όλα, έναν απώτερο σκοπό ζωής. Να κατευθύνει  τις πραγματικά απεριόριστες δυνατότητές του στη δημιουργία και την κοινωνική προσφορά.

Η σχέση με τους γονείς

Αφουγκραστείτε και καλύψτε τις τεράστιες συναισθηματικές ανάγκες του. Μην αφήνετε περιθώρια να αποκτήσει φοβίες, ανασφάλειες ή εξαρτήσεις παντός τύπου το Σκορπάκι σας Μάθετέ του να αγαπά και να συγχωρεί τον εαυτό του και τους άλλους και επίσης να κατανοεί και να σέβεται τις ανάγκες τους. Τα Σκορπάκια αγαπούν και εμπιστεύονται δύσκολα, όταν το κάνουν όμως το κάνουν απόλυτα και ολοκληρωτικά. Φροντίστε να μη χάσει ποτέ την εμπιστοσύνη του σε σας, γιατί αυτό δεν θα κάνει καλό στην εξέλιξή του.
Το μικρό σας έχει ανάγκη να νιώσει υλική και συναισθηματική ασφάλεια, με σταθερότητα και διάρκεια. Επίσης, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του αλλά και μεγαλώνοντας, πρέπει να αποφεύγετε κάθε διένεξη και ένταση μπροστά του. Επειδή, λόγω της ευαισθησίας του και της ανασφάλειάς του, θα σας έχει πρότυπα και θα είστε η βάση του, δώστε του απλόχερα όλη την αγάπη σας και την προσοχή σας, ώστε να μεγαλώσει ευτυχισμένο. Δείξτε του όλες τις όμορφες πλευρές της ζωής και αποκωδικοποιήστε τις δύσκολες. Μάθετέ του τον αυτοέλεγχο, τη χαρά και την αφοσίωση.

Υγεία

Το πιο ευαίσθητο σημείο των μικρών Σκορπιών είναι το ουροποιητικό σύστημα, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζετε το μικρό σας για να μην παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Οι φοβίες μπορεί να του προκαλέσουν ενδοκρινολογική δυσλειτουργία που έχει επιπτώσεις στον οργανισμό του. Το μυστικό για να μπορέσει ο μικρός σας Σκορπιός να νιώθει υγιής και ισορροπημένος είναι να νιώθει ελεύθερος και ασφαλής.

Διατροφή

Ίσως το Σκορπάκι σας εκδηλώσει από μικρό μια τάση για έντονες γεύσεις. Όμως τα γλυκά, τα σνακ και τα πικάντικα φαγητά πρέπει να υπάρχουν με μέτρο στο διαιτολόγιό του. Πείτε του ότι η σωστή διατροφή χαρίζει ευεξία και ισορροπία. Εμπλουτίστε το καθημερινό μενού του με όσπρια, λαχανικά, φρούτα, γάλα και ξηρούς καρπούς. Επίσης φυσικούς χυμούς και αρκετά υγρά. Καλύψτε την ανάγκη του για ζάχαρη με σπιτικά γλυκά, μαρμελάδα και μέλι.

Ρούχα και αξεσουάρ

Τα ζεστά χρώματα είναι τα αγαπημένα των μικρών Σκορπιών, ενώ τα σκούρα τους δημιουργούν ασφάλεια. Έχουν μια τάση να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με το ντύσιμό τους (εκτός αν έχουν πλανήτες στο ζώδιο του Ζυγού). Ντύστε τα με ρούχα σε χαρούμενα χρώματα, σε συνδυασμούς του πράσινου, κίτρινου, κόκκινου και γαλάζιου. Πάνω απ’ όλα, τα ρουχαλάκια τους πρέπει να είναι άνετα και να τους επιτρέπουν να κινούνται ελεύθερα.

Διακόσμηση

Δημιουργήστε ένα χώρο που να παρέχει ασφάλεια στο Σκορπάκι σας. Ζεστές αποχρώσεις του κόκκινου, του καφέ, του μπορντό και του κίτρινου είναι οι αγαπημένες του. Μια ταπετσαρία σε αυτά τα χρώματα, με πουλιά ή ψαράκια, θα του δώσουν την αίσθηση της κίνησης και της ασφάλειας. Κρεμάστε επίσης διακοσμητικά με ψαράκια, σύννεφα, λουλούδια σε ζωντανά και χαρούμενα χρώματα. Τα πόστερ με αγγελούδια, ήλιους, σελήνη καθώς και κάθε λογής χαρούμενα λούτρινα κουκλάκια και ζωάκια θα δώσουν μια νότα χαράς στο δωμάτιο του μικρού σας.

Κλίσεις

Οι μικροί Σκορπιοί είναι πολυτάλαντα παιδάκια. Αφουγκραστείτε και ανακαλύψτε από νωρίς τις ανάγκες τους και τις τάσεις τους. Σ’ αυτό τον ζωδιακό τύπο παιδιού δεν υπάρχουν δεδομένα, όλα μπορούν να συμβούν. Το μυστικό για να μπορέσει το μικρό σας να νιώθει πλήρες και ισορροπημένο είναι να βρει έναν ανώτερο σκοπό ζωής μέσα από τις επιδιώξεις του. Φροντίστε να κατευθύνετε τις πραγματικά απεριόριστες  δυνατότητές του και τη δημιουργικότητά του. Ήδη, από αυτή την ηλικία, οι Σκορπιοί έχουν επαγγελματικό ένστικτο δημιουργική φαντασία και δεκτικότητα. Έχουν κλίση σε όλες τις τέχνες, με ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική, το γράψιμο και την φωτογραφία. Ο αθλητισμός, και ιδιαίτερα η κολύμβηση, είναι επίσης πολύ καλή ενασχόληση γι’ αυτά, φροντίστε λοιπόν να τα φέρετε σε επαφή μ’ αυτό τον χώρο από νωρίς.

ΤΟΞΟΤΗΣ
23/11-22/12
Γενικά χαρακτηριστικά

Αν έχετε ένα Τοξοτάκι στην οικογένεια, τότε απλά απολαύστε το! Το παιδί σας είναι ενθουσιώδες και ευχάριστο, αισιόδοξο και ταυτόχρονα τολμηρό. Είναι το παιδί εκείνο που θα σας νευριάσει με τις ατελείωτες αταξίες του, θα σας χαμογελάσει, όμως, και σίγουρα θα σας ηρεμήσει. Είναι πολύ εύκολο να κατακτήσει κάποιον ένα Τοξοτάκι, γιατί είναι το πιο αξιαγάπητο και ευχάριστο… ζιζάνιο, με πάρα πολλούς φίλους!

Αν τα Τοξοτάκια θυμώσουν με κάποιον φίλο τους, μπορεί να φερθούν πολύ απότομα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους περάσει πολύ γρήγορα. Τα χαρακτηρίζει η ζωντάνια και η πληθωρικότητα είναι κοινωνικά, αλλά πολλές φορές γίνονται υπερβολικά στις εκδηλώσεις τους. Η αγάπη τους για ανεξαρτησία θα τα κάνει να φεύγουν συχνά από το χώρο του σπιτιού. Οργανώστε τους, λοιπόν, εκδρομές, μικρούς περιπάτους, παιχνίδια στα πάρκα, οτιδήποτε μπορεί να τους δώσει την αίσθηση της ελευθερίας. Νιώθουν ευτυχισμένα κοντά στη φύση, ειδικά αν συνδυάσετε την εκδρομή με κάποιο σπορ ή παιχνίδι.

Τα Τοξοτάκια ξέρουν πολύ εύκολα να κατακτούν τις καρδιές των άλλων. Είναι εύστροφα, έχουν αγάπη για τη γνώση, τα βιβλία και, μολονότι είναι συνήθως άτακτα ως μαθητές, έχουν καταπληκτικές ικανότητες και όλα τα προσόντα να εξελιχθούν σωστά. Αν και το υπόλοιπο ωροσκόπιο δεν διαφωνεί, τα Τοξοτάκια είναι πολύ τυχερά παιδιά και έχουν την φήμη ότι φέρνουν τύχη και στους γύρω τους. Έχουν χιούμορ, είναι αθλητικοί τύποι και τους αρέσουν οι περιπέτειες.

Η σχέση με τους γονείς

Οι γονείς των μικρών Τοξοτών θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στις υπερβολές των παιδιών τους. Μην περιμένετε συστηματικότητα και υπομονή από το μικρό σας Τοξοτάκι, γιατί σίγουρα θα απογοητευτείτε. Τα παιδιά αυτού του ζωδίου ζουν μέσα από τις αλλαγές και οι σκανδαλιές τους μένουν παροιμιώδεις. Ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία οι Τοξότες συμπεριφέρονται πολλές φορές ανώριμα. Πρέπει, λοιπόν, να εκπαιδεύσετε τα μικρά σας με υπομονή, ώστε να μάθουν πώς να οργανώνουν τη ζωή τους θέτοντας κάθε φορά συγκεκριμένους στόχους.

Τα Τοξοτάκια είναι υπερβολικά αισιόδοξα, και κάθε φορά μεταθέτουν τα χρονικά περιθώρια που έχουν στη διάθεσή τους. Ωστόσο, χάρη στο καταπληκτικό τους χαμόγελο και την αφοπλιστική αθωότητα της ματιάς τους, τις περισσότερες φορές το περιβάλλον γύρω τους τα κρίνει με επιείκεια. Δύσκολο πράγμα να μαλώνεις έναν Τοξότη, αφού γνωρίζει τον τρόπο να σε κάνει να νιώθεις φριχτές ενοχές! Συνήθως, αυτά τα παιδιά – εκτός κι αν υπάρχουν αντίθετα στοιχεία στο ωροσκόπιό τους – δεν δένονται ιδιαίτερα με τους γονείς τους και δεν δημιουργούν συναισθηματική εξάρτηση από αυτούς. Περισσότερο χρειάζονται τις παρέες και τους φίλους τους, με τους οποίους θα επικοινωνήσουν, θα παίξουν, θα γελάσουν. Αν θέλετε να τα κρατήσετε στο σπίτι – κάτι που, όπως σύντομα θα ανακαλύψετε είναι σχεδόν αδύνατον – θα πρέπει να θυμηθείτε ξανά την παιδική σας ηλικία.
Για να πλησιάσετε το παιδί αυτού του ζωδίου, πρέπει να ξαναγίνετε οι ίδιοι παιδιά!

Υγεία

Αδύνατο σημείο για τα μικρά Τοξοτάκια είναι οι μηροί και το συκώτι. Προσοχή, λοιπόν, στις κακές διατροφικές τους συνήθειες, όπως γαριδάκια, έτοιμες τροφές, αναψυκτικά κλπ. Τα παιδιά αυτού του ζωδίου έχουν, λόγω ακριβώς του γενικότερου επεκτατικού χαρακτήρα τους και μια τάση στο πάχος. Επίσης παρουσιάζουν βουλιμικές τάσεις. Φροντίστε λοιπόν τη διατροφή τους και προτρέψτε τα στη γυμναστική, την οποία, έτσι και αλλιώς, αγαπούν. Επειδή έχουν τάση για τεμπελιά, χρειάζονται μια μικρή ώθηση από εσάς, και να είστε σίγουρη ότι μπορεί να εξελιχθούν ακόμα και σε πολύ ικανούς αθλητές.

Διατροφή

Επειδή έχουν την τάση να καταναλώνουν σνακ, γλυκά και γενικώς τροφές τύπου φαστ-φουντ, φροντίστε να αποκτήσουν συνήθειες υγιεινής διατροφής. Τα γλυκά αυτά πλασματάκια δεν έχουν μέτρο στη διατροφή τους, με αποτέλεσμα να παχαίνουν. Οι ελαφριές γεύσεις, τα ψάρια, οι φυτικές ίνες και τα πολλά υγρά πρέπει να προστεθούν απαραίτητα στο διαιτολόγιό τους. Προγραμματίστε πολλά και μικρά γεύματα, που θα έχετε εσείς επιλέξει, ώστε το Τοξοτάκι σας να… μην παρεκτρέπεται.

Ρούχα και αξεσουάρ

Για τα πιο χαρούμενα παιδιά του ζωδιακού σίγουρα θα επιλέξετε ρούχα σε έντονα χρώματα, ρούχα ζωντανά ευχάριστα. Μπορείτε να τους φορέσετε ό,τι πιο παιδικό, αλλά και ό,τι πιο άνετο, προκειμένου να αισθάνονται έτοιμα για δράση. Έχουν την τάση να προτιμούν τις υπερβολές στο ντύσιμό τους, εσείς όμως προσπαθήστε να τους μάθετε το μέτρο τόσο στο ντύσιμό τους όσο και στη ζωή τους, γενικότερα.

Διακόσμηση

Η διακόσμηση που ταιριάζει στο δωμάτιο ενός μικρού Τοξότη είναι αυτή που αποπνέει ελευθερία, χαρά και, πάνω απ’ όλα, παιδικότητα. Τα έπιπλα και όλα τα αντικείμενα που συνθέτουν το χώρο θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπουν τις μικρές ζημιές του. Ίσως θα ήταν υπερβολή να περιμένετε από τον μικρό σας ακατάστατο… εξερευνητή να μαζέψει τα παιχνίδια του. Καλύτερα θα ήταν να υπάρχει ένα τεράστιο κουτί, όπου θα μπορεί – χωρίς ιδιαίτερη τακτοποίηση – να πετάει τα παιχνίδια του.

Τα ζωηρά και έντονα χρώματα θα κάνουν το Τοξοτάκι σας να αισθάνεται χαρούμενο και ευτυχισμένο. Απεχθάνεται οτιδήποτε παλιό, ξεχαρβαλωμένο, σκούρο ή μελαγχολικό. Γελαστές φατσούλες τα ίδια, απαιτούν και από το χώρο τους να είναι ανάλογος. Ένα δωμάτιο που μπορεί να περιέχει οτιδήποτε τρελό και περίεργο, θα ήταν απόλαυση για το Τοξοτάκι σας.

Κλίσεις

Είναι το παιδί εκείνο που έχει την ανάγκη να κινείται συνεχώς, να συναναστρέφεται με πολύ κόσμο και να μιλά πολλές φορές ακατάπαυστα. Είναι ένα παιδί εύστροφο και δημιουργικό και μπορεί να πάρει μέρος σε όλων των ειδών τις συζητήσεις δείχνοντας το ίδιο ενδιαφέρον. Είναι ρομαντικά παιδιά και ονειροπόλα, αλλά βαριούνται εύκολα και δεν διαθέτουν μεγάλη υπομονή στην κατάκτηση των στόχων τους. Πρέπει συνεχώς να ανανεώνετε τα ενδιαφέροντά τους και τις παραστάσεις γύρω τους, για να είναι ευτυχισμένο το Τοξοτάκι σας.

Η αγάπη τους για τα ταξίδια είναι μεγάλη. Δημιουργήστε λοιπόν τις προϋποθέσεις, φέρνοντας εικόνες όλου του κόσμου κοντά τους μέσα από φωτογραφίες, βιβλία, εικόνες, παραστάσεις κλπ.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
22/12-19/1
Γενικά χαρακτηριστικά

Μήπως πολλές φορές νομίζετε ότι το Αιγοκεράκι σας είναι ένας ενήλικος σε μικρογραφία. Μην ανησυχήσετε και – το σπουδαιότερο – μην προσπαθήσετε να το αλλάξετε. Τα Αιγοκεράκια είναι σε γενικές γραμμές φρόνιμα και υπεύθυνα παιδιά. Συνήθως συμμετέχουν στις συζητήσεις των μεγάλων και αδιαφορούν για τις παρέες των συνομηλίκων τους. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί το Αιγοκεράκι έχει ανάγκη να προσεγγίσει όσα γίνεται γρηγορότερο τον κόσμο των μεγάλων.

Το ύφος του είναι συνήθως σοβαρό και μερικές φορές γίνεται ακόμη και ψυχρό. Πολλές φορές θα το δείτε να παίζει μόνο του, ενώ, όταν συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια, έχει την τάση να διεκδικεί την αρχηγία. Θέλει να ξεχωρίζει, μια ανάγκη που θα το ακολουθήσει σε όλη του τη ζωή. Έχει έντονα το αίσθημα της ευθύνης, είναι ένα παιδί οργανωτικό και κατά κανόνα φιλόδοξο. Του αρέσει η τάξη και η οργάνωση και αυτά είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας στη διαπαιδαγώγησή του.

Πολλές φορές θα το δείτε να μελαγχολεί και να απομονώνεται. Δεν θα σας τα ζητήσει ούτε θα σας τα δείξει εύκολα, αλλά το Αιγοκεράκι σας χρειάζεται αγάπη και τρυφερότητα για να νιώσει ευτυχισμένο. Συχνά τα παιδιά αυτά έχουν την τάση να προσθέτουν τα ίδια διαφόρων ειδών δυσκολίες στη ζωή τους, με στόχο τον αγώνα για να τις ξεπεράσουν. Η έννοια της αγωνιστικότητας είναι βασικό χαρακτηριστικό τους και είναι αυτή που θα τους ανοίξει αργότερα το δρόμο για τις φιλοδοξίες τους. Το εμφανές στοιχείο του χαρακτήρα τους είναι η αξιοπρέπειά τους με ό,τι κι αν καταπιαστούν.

Η σχέση με τους γονείς

Ως παιδί ο Αιγόκερως έχει την τάση να θαυμάζει περισσότερο τον πατέρα του ή αυτόν που μέσα στο σπίτι έχει το ρόλο του αρχηγού. Όταν υπάρχει ένα ήρεμο και ισορροπημένο περιβάλλον γύρω του, το Αιγοκεράκι δεν συνηθίζει να δημιουργεί προβλήματα χωρίς λόγο. Αν παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά, έντονες αντιδράσεις, γκρίνιες κλπ., ψάξτε να βρείτε τι είναι αυτό που το κάνει να αισθάνεται μειονεκτικά ή του δημιουργεί ανασφάλεια.

Οι οργανωτικές του ικανότητες, η μεθοδικότητα και η σταθερότητά του είναι προτερήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Αφήστε το – όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες – να συμμετέχει στις δουλειές σας, στις συζητήσεις σας. Θα εκπλαγείτε ίσως από την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις διάφορες καταστάσεις και από τις αποτελεσματικές λύσεις που μπορεί να δώσει σε θέματα ενηλίκων!

Υγεία

Το πιο ευαίσθητο σημείο για τους μικρούς Αιγόκερους είναι τα κόκαλα. Χρειάζεται να είναι τακτικές οι επισκέψεις στον οδοντίατρο, γιατί πάσχουν, περισσότερο από τα άλλα παιδιά από τα δόντια τους. Το δέρμα επίσης είναι ένα σημείο που, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ίσως τα απασχολήσει ιδιαίτερα.

Αυτό που πρέπει περισσότερο να προσέξετε στους μικρούς σας θησαυρούς είναι η ψυχική τους ισορροπία. Έχουν την τάση να στενοχωριούνται εύκολα, αν και η αξιοπρέπειά τους δεν τα αφήνει να εξωτερικεύουν τους φόβους τους. Εσείς, λοιπόν, πρέπει να είστε πολύ παρατηρητική και έτοιμη πάντα να του δώσετε το χάδι σας μαζί με ένα πλατύ χαμόγελο.

Διατροφή

Το Αιγοκεράκι εύκολα υπακούει στις προτροπές σας για σωστή διατροφή. Μπορεί να φάει ακόμα και τις τροφές που δεν του αρέσουν, αλλά αυτό χρειάζεται την προσοχή σας. Γι’ αυτό πρέπει να του μάθετε να τρώει με ευχαρίστηση και όχι πιέζοντας τον εαυτό του.

Ρούχα και αξεσουάρ

Το ντύσιμο που ταιριάζει στα μικρά Αιγοκεράκια πρέπει να είναι σοβαρό, να έχει το κύρος που χρειάζεται και, το σημαντικότερο, να είναι αποδεκτό από τον μικρό τους κύκλο. Πολλές φορές χρησιμοποιούν ακόμα και τα ρούχα των μεγάλων, όταν θέλουν να εντυπωσιάσουν. Τα γήινα χρώματα – όλες οι αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου, δηλαδή – ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία τους, ενώ το μπλε θα τους δώσει μια νότα ηρεμίας και γαλήνης, που τόσο έχουν ανάγκη. Μικρά κοστουμάκια για τα αγοράκια και ανάλογα συνολάκια για τα κορίτσια τα ενθουσιάζουν.

Διακόσμηση

Διακοσμήστε το δωμάτιο του μικρού σας Αιγόκερου με βάση τα γήινα χρώματα. Εξασφαλίστε του το χώρο που χρειάζεται για τις μελέτες του και φροντίστε το δωμάτιό του να είναι… σοβαρό. Δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση να κρίνουν αρνητικά τον προσωπικό του χώρο οι φίλοι του. Πρέπει το δωμάτιο αυτό να εκπέμπει τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια του χαρακτήρα του.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά, τα πολλά παιδικά παιχνίδια δεν είναι ό,τι καλύτερο. Έπιπλα στο χρώματα του ξύλου θα του δώσουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που του χρειάζεται. Το γραφείο του είναι προτιμότερο να έχει το κύρος που απαιτείται. Τα διάφορα αντικείμενα που θα περιβάλλουν το χώρο του, καλό είναι να έχουν έναν αέρα ποιότητας και αριστοκρατικό στυλ.

Κλίσεις
Τα Αιγοκεράκια είναι αρκετά φιλόδοξα παιδιά, και αυτό είναι μια πλευρά του χαρακτήρα τους που την καλλιεργούν από πολύ μικρή ηλικία. Στις δικές τους, λοιπόν, μικρές κοινωνίες έχουν την τάση να φέρονται σαν ηγέτες, να είναι υπεύθυνα, εργατικά και σοβαρά παιδιά. Σέβονται τη γνώμη των άλλων, και πάντα έχουν φόβο για τη γνώμη που θα σχηματίσουν οι άλλοι γι’ αυτά.

Δεν ανέχονται προσβολές και πολλές φορές θα τα δείτε να αγωνίζονται, ακόμη και πέρα από τις δυνάμεις τους, προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν τις επιδιώξεις τους. Θα πρέπει να τα διδάξετε το μέτρο, μαθαίνοντας τα να βάζουν στόχους που μπορούν να φτάσουν. Είναι χαρακτηριστική, βέβαια, η υπομονή αλλά και η επιμονή που δείχνουν και στέκονται με ψυχραιμία μπροστά στις δυσκολίες. Είναι δίκαια, έχουν αυτοπειθαρχία, γι’ αυτό και καλό θα ήταν να μην υπερβάλλετε στις τιμωρίες σας. Στο σχολείο τους είναι μελετηρά, όχι μόνο γιατί θέλουν να μάθουν αλλά και για λόγους αξιοπρέπειας.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
20/1-19/2
Γενικά χαρακτηριστικά

Τα Υδροχοάκια είναι ίσως τα πιο εξελιγμένα νοητικως παιδιά του ζωδιακού. Έχουν μια δική τους φιλοσοφία ζωής από την… κούνια αυτά τα ξεχωριστά παιδιά του Ουρανού (του κυρίαρχου πλανήτη του ζωδίου) και ένα μυαλό που πραγματικά θα σας εκπλήξει από πολύ νωρίς.

Από βρέφη βιώνουν σταθερά μια δική τους πραγματικότητα και βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι θα τα ήθελαν όλα αλλιώς. Για τα μικρά, έστω και εάν είναι νωρίς για να το εκφράσουν, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Για τα Υδροχοάκια η αντιλογία είναι ο κύριος τρόπος έκφρασής τους. Σπάνια, αν όχι ποτέ, δέχονται κάτι έτσι όπως ειπώθηκε, και ακόμη πιο σπάνια το εφαρμόζουν. Αν αυτή η τάση τους δεν τιθασευτεί από νωρίς, το πιο πιθανό είναι, μεγαλώνοντας, να μην μπορούν να επικεντρωθούν σε έναν στόχο και να τον πραγματοποιήσουν, διότι θα αμφισβητούν τα πάντα και θα τα ανατρέπουν. Περιορίστε, λοιπόν, τις… ανατρεπτικές διαθέσεις του μικρού σας και φροντίστε να το προσγειώνετε σε κάθε περίπτωση.

Μην προσπαθήσετε να καταστείλετε την ανεξαρτησία του με βίαιο τρόπο, γιατί μάλλον θα βρεθείτε μπροστά σε επανάσταση. Συζητήστε μαζί του, αναλύστε του τις απόψεις σας και αφήστε τον μικρό σας φιλόσοφο να σας πει κι αυτός τη δική του άποψη. Άλλωστε, το μικρό έχει τεράστια ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί σας και ακόμη περισσότερο να συνεργαστεί. Δώστε του από νωρίς μια θετική κατεύθυνση σκέψης. Βοηθήστε το να κατανοήσει πως οι θεωρίες μπορεί να είναι καλές αλλά υπάρχουν και πρακτικές ανάγκες. Ο Υδροχόος είναι το ζώδιο των ομάδων και των φίλων. Το μωρό σας είναι, μαζί με τους Ζυγούς και τους Διδύμους, από τα πιο κοινωνικά και αγαπητά παιδιά του ζωδιακού.

Έχει έμφυτη την τάση της προσφοράς στους άλλους και, πολλές φορές, η προσφορά του φτάνει στην υπερβολή. Είναι τα παιδιά που μεγαλώνοντας (ειδικά αν έχουν πλανήτες στο γειτονικό ζώδιο των Ιχθύων) γίνονται οι σωτήρες των φίλων και των δικών τους, σε σημείο να παραμελούν τον εαυτό τους. Έχουν έναν εξαιρετικό τρόπο να προσεγγίζουν τα προβλήματα των άλλων  και να βρίσκουν λύσεις, γι’ αυτό και γίνονται περιζήτητα. Αγαπούν τους πάντες με μια απρόσωπη αγάπη. Από μικρά όλοι τα θεωρούν εγκεφαλικά παιδιά με δυνατό μυαλό και επειδή με το μυαλό τους κερδίζουν την επιβεβαίωση, γι’ αυτό και το αναπτύσσουν σε υπερβολικό βαθμό. Μάθετε στο Υδροχοάκι σας είναι ότι ευφυΐα είναι «θείο δώρο», αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να μπορεί να αγαπά και να αγαπιέται.

Η σχέση με τους γονείς

Οι μικροί Υδροχόοι από τη φύση τους είναι πολύπλοκοι. Η διαπαιδαγώγηση ενός τόσο εξαιρετικού και διαφορετικού μικρού απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από εσάς. Σεβαστείτε πρώτα απ’ όλα τη διαφορετικότητά του. Ο ειδικός ρόλος των Υδροχόων είναι να ανακαλύψουν και να μεταδώσουν την αλήθεια για το καλό όλων. Και το κάνουν από μικρά με τον δικό τους παράξενο, πολλές φορές εκκεντρικό, τρόπο.

Παίξτε μαζί του, αφιερώστε χρόνο, όσο πιεσμένοι και αν είστε. Δείξτε του πόσο το αγαπάτε, πόσο σημαντικό είναι για εσάς. Πηγαίνετε μαζί του περίπατους στη φύση. Συζητήστε, αλλά κυρίως ανταλλάξτε συναισθήματα μαζί του. Αν ο μπαμπάς είναι πολυάσχολος, μην προσπαθήσετε να γίνετε ταυτόχρονα  και μπαμπάς και μαμά για το μικρό σας, για να καλύψετε την πατρική απουσία. Έτσι είναι πιθανό να μπερδέψετε το μικρό σας παρά να το βοηθήσετε.

Συζητήστε με τον σύντροφό σας, αν νιώθετε ότι παραμελεί τον μικρό Υδροχόο. Εξηγήστε του γιατί είναι σημαντικό να είναι συνεπής στο ρόλο του πατέρα, όχι μόνο ως παρουσία αλλά κυρίως συναισθηματικά. Προσπαθήστε να κατανοήσετε το Υδροχοάκι σας, και να το βοηθήσετε να εξελιχθεί όπως αυτό ξέρει.

Υγεία

Έχουν μέτρια σωματική δραστηριότητα και ζωτικότητα που αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο από την εγκεφαλική τους υπερλειτουργία. Προτρέψτε, λοιπόν, το Υδροχοάκι σας από νωρίς στον αθλητισμό. Θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα, αν το πείσετε να συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα ή ακόμη καλύτερα, σε πολεμικές τέχνες που θα τονώσουν τη ζωτικότητά του και θα εξισορροπήσουν την ενέργειά του. Το ευαίσθητο σημείο των μικρών Υδροχόων είναι η καρδιά και οι αστράγαλοι. Επίσης, συχνά παρουσιάζουν αλλεργίες παντός τύπου.

Διατροφή

Τα Υδροχοάκια είναι δύσκολα στο φαγητό. Έχουν μια τάση να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν διατροφική αξία. Προτιμούν κυρίως τα γλυκά, τις σοκολάτες, τα σνακ και τα φαγητά τύπου φαστ-φουντ. Φροντίστε να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, αλλά μην τα πιέσετε, γιατί θα αντιδράσουν. Εμπλουτίστε το ημερήσιο διαιτολόγιο με γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Δώστε έμφαση στο πρωινό τους. Επίσης αντικαταστήστε τα κάθε λογής γλυκά και σνακ με μέλι, κουάκερ, δημητριακά, σπιτικά γλυκά μαρμελάδα, που τους είναι απαραίτητα.

Ρούχα και αξεσουάρ

Διαλέξτε για το Υδροχοάκι σας απλά ρούχα σε γαλάζιο, ραφ και μπλε λουλακί. Φορμούλες, φαρδιά παντελόνια με πολλές τσέπες και εξώραφα εκκεντρικά μπουφανάκια και παπούτσια με ορθοπεδικές προδιαγραφές είναι ό,τι καλύτερο για τα αγοράκια του ζωδίου. Εκκεντρικά κουρέματα που ξεχωρίζουν για τις μικρές του ζωδίου, καθώς και φουστίτσες με λουλουδάκια σε εκκεντρικά χρώματα, παράξενα κοκαλάκια και αξεσουάρ, ρολόγια και όμορφες καρφίτσες και γενικά ό,τι πιο μοντέρνο και ξεχωριστό.

Διακόσμηση

Ένα φωτεινό δωμάτιο που εκπέμπει ηρεμία, ώστε να χαλαρώνει το υπερδραστήριο μυαλό του, είναι αυτό που χρειάζεται ο μικρός σας Υδροχόος. Μπλε λουλακί, ανοιχτό μοβ, κίτρινο και γαλάζιο είναι τα χρώματα που πρέπει να κυριαρχούν. Κρεμάστε αεροπλανάκια, πόστερ με διαστημόπλοια, πλανήτες και γαλαξίες στους τοίχους. Επίσης, διαλέξτε την επίπλωση του δωματίου του σε μπλε χρώμα. Τέλος, διαλέξτε πάπλωμα, κουρτίνες ή ταπετσαρία σε μπλε ή κίτρινο χρώμα, με διαστημικά θέματα ή γαλαξίες.

Κλίσεις

Οι μικροί Υδροχόοι έχουν πολλά ταλέντα και ικανότητες. Το μόνο που χρειάζονται είναι ζωτικό χώρο και… όραμα, καθώς και την ευκαιρία να το εκφράσουν! Δώστε, λοιπόν, από νωρίς ένα όραμα στους μικρούς Υδροχόους, που να τους καλύπτει και να τους δραστηριοποιήσει. Δώστε τους τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν ενδιαφέροντα πρακτικά θέματα στην καθημερινότητά τους, για να μη βαριούνται και αδρανούν.

Τα Υδροχοάκια είναι ταλαντούχα στο πνεύμα και τις τέχνες, τις κατασκευές, τους υπολογιστές, το γράψιμο, τους αριθμούς, το θέατρο, τη μουσική και, πάνω απ’ όλα, είναι ταλαντούχοι φίλοι. Ξέρουν από μωρά πώς να δημιουργούν, να στηρίζουν και να διατηρούν μια φιλία. Επίσης, το κοφτερό μυαλό τους τα κάνει καταπληκτικούς συνομιλητές. Η βασική τους αδυναμία όμως είναι ότι βαριούνται καθετί που έχει να κάνει με σωματική άσκηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ισορροπία μεταξύ εγκεφαλικής και σωματικής δραστηριότητας. Μάθετέ τα από νωρίς τα οφέλη και τη χαρά της άθλησης. Επίσης μάθετέ τα την τάξη και την οργάνωση καθώς και τη συνέπεια, γιατί οι μικροί σας… Αϊνστάιν μπορεί να σας εκπλήξουν με τις σκέψεις τους αλλά δεν είναι καθόλου πρακτικοί

ΙΧΘΕΙΣ
20/2-20/3
Γενικά χαρακτηριστικά

Τα πιο όμορφα – ίσως  - μάτια του ζωδιακού κύκλου μπορεί να τα βλέπετε, πολύ συχνά, υγρά ή δακρυσμένα. Ο μικρός σας θησαυρός είναι πολύ ευαίσθητος και τρομερά εύθικτος. Αν τιμωρήσετε το Ψαράκι σας – ακόμη κι όταν υπάρχει σοβαρός λόγος – έχει την τάση να το εισπράττει υπερβολικά, με αποτέλεσμα να σας κάνει κάποιες φορές να αισθάνεστε ενοχές. Η ανεπτυγμένη φαντασία τους είναι ίσως το κύριο χαρακτηριστικό τους, το οποίο και πρέπει να φροντίσετε να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Τα Ψαράκια «δραπετεύουν» συχνά σε άλλους κόσμους όμορφους, παραμυθένιους, ονειρικούς. Μην προσπαθήσετε να τα βγάλετε από εκεί, γιατί θα τους χαλάσετε την ισορροπία τους. Αυτό που πρέπει να τους μάθετε είναι να βλέπουν και την πρακτική πλευρά της ζωής. Μπορεί να συνδυάσετε τα παραμύθια με την πρακτικότητα. Μάθετέ τα να μην πληγώνονται τόσο εύκολα, να μη θίγονται με το παραμικρό και να απογειώνονται, όταν και εφόσον η καθημερινότητα το επιτρέπει. Διαθέτουν πολλά ταλέντα, αλλά δύσκολα τα προβάλλουν προς τα έξω, γιατί φοβούνται το συναγωνισμό.

Η αποτυχία μπορεί εύκολα να πικράνει τα μικρά σας. Το ότι η διάθεσή τους μεταβάλλεται με τρομερή ταχύτητα δεν χρειάζεται να σας φοβίζει. Απλώς, η καρδιά τους είναι πλημμυρισμένη σαν θάλασσα από συναισθήματα και η ψυχή τους μοιάζει με τον απέραντο βυθό. Μπορούν πολύ εύκολα να δείχνουν προσαρμόσιμα σε νέες συνθήκες, αλλά και να σας κάνουν να… βγαίνετε εκτός εαυτού με τις ιδιοτροπίες του.

Τα ταξίδια, είτε πραγματικά είτε φανταστικά, η μουσική, ο χορός, η ζωγραφική, το τραγούδι είναι μερικά από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους. Τα ταλέντα τους, πάντως, στην τέχνη είναι εκπληκτικά, και καλό θα ήταν να καλλιεργηθούν κατάλληλα.

Η σχέση με τους γονείς

Αναζητούν πολύ έντονα την αγάπη των γονιών τους, και πολλές φορές θα παρατηρήσετε ότι «τρέφονται» από αυτήν. Η σκληρή ή απότομη συμπεριφορά σας μπορεί να τα κάνει πραγματικά δυστυχισμένα. Έχουν την τάση να λένε αθώα ψεματάκια, προκειμένου να ξεφύγουν. Ξεφεύγουν από οτιδήποτε μπορεί να θεωρήσουν πιεστικό με πολύ εύκολο τρόπο. Ξέρουν να γίνονται αξιολάτρευτα, ακόμη και όταν απειθαρχούν, με αποτέλεσμα συχνά να… γλιτώνουν από τις τιμωρίες, που τόσο απεχθάνονται.

Υγεία

Ευαίσθητα σημεία για τα Ψαράκια είναι το κάτω μέρος των ποδιών, και ειδικά τα πέλματα, μια και η επαφή με τη γη (πραγματικότητα) είναι κάτι για το οποίο πρέπει να εκπαιδευτούν. Συχνά παρουσιάζουν πλατυποδία ή αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα με την άσκηση και τη γυμναστική. Πολλά Ψαράκια μπορεί να γίνουν αθλητές με άριστες επιδόσεις. Εσείς όμως πρέπει να τα ωθήσετε σε κάτι τέτοιο, γιατί η τάση τους είναι να ονειρεύονται και όχι να δρουν. Ο χορός πάντως είναι μια σωστή επιλογή, γιατί συνδυάζει την καλλιτεχνική τους τάση με την άσκηση και έτσι το μικρό σας θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένο.

Διατροφή

Μάθετε στο Ψαράκι σας να προσέχει τη διατροφή του και να τρώει υγιεινά. Οι γευστικές προτιμήσεις του μικρού σας μπορεί να αφορούν τροφές… απαγορευμένες, όχι από αντίδραση αλλά από μια έμφυτη τάση για τροφές που δημιουργούν εθισμό (σοκολάτα, τυποποιημένες τροφές κλπ.). Καλό θα ήταν το διαιτολόγιό του να αποτελείται από τροφές πλούσιες σε ιώδιο (θαλασσινά), λαχανικά και φρούτα. Μικρά και ελαφριά γεύματα θα δώσουν στο παιδί σας υγεία και ζωντάνια.

Μια καλή τακτική για να μάθετε στο παιδί σας να τρώει υγιεινά είναι να χρησιμοποιήσετε ως κίνητρο τους ήρωες των παραμυθιών – που τόσο λατρεύει. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε σκεύη διατροφής που έχουν παραστάσεις ηρώων ή απεικονίζουν τοπία, για να κάνετε την ώρα του φαγητού ευχάριστη και να δεχτεί με μεγαλύτερη ευκολία την τροφή.

Ρούχα και αξεσουάρ

Το αγαπημένο ντύσιμο για το Ψαράκι σας είναι αυτό που εκφράζει το ρομαντισμό του. Διαλέξτε ρούχα σε απαλά χρώματα, με τους αγαπημένους του ήρωες ή με παραστάσεις από το παραμύθι που για πολλοστή φορά έχει διαβάσει. Το ροζ για τα κοριτσάκι και το απαλό γαλάζιο για τα αγοράκια είναι τα χρώματα που θα τα κάνουν να νιώθουν όμορφα και ευτυχισμένα. Στα ρούχα του μικρού σας μπορείτε να προσθέσετε διάφορα αξεσουάρ (πχ. δαντέλες) που θα διεγείρουν την φαντασία του.

Διακόσμηση

Μπορείτε να φτιάξετε ένα δωμάτιο που να θυμίζει παραμύθι; Αν ναι, τότε έχετε βρει τρόπο για να κάνετε τρισευτυχισμένο τον μικρό σας θησαυρό. Στολίστε το δωμάτιό του με οτιδήποτε μπορεί να κάνει το μικρό σας Ψαράκι να ονειρευτεί την ευτυχία και την πληρότητα που έχει ανάγκη. Βάλτε ζωγραφιές στους τοίχους, εικόνες από παραμύθια αλλά και τους αγαπημένους του ήρωες στις γωνιές του δωματίου του. Ζωγραφίστε ή τοποθετήστε κάπου ένα πίνακα με θέμα τη θάλασσα, που τόσο αγαπάει. Αν χρησιμοποιήσετε στη διακόσμηση του χώρου του το βαθύ μπλε της θάλασσας σε συνδυασμό με το γαλάζιο του ουρανού, δεν θα χρειαστεί να καταβάλλετε ιδιαίτερες προσπάθειες για να κάνετε το μικρό σας να αισθανθεί ήρεμο.

Κλίσεις

Η τέχνη θα παίξει καθοριστικό ρόλο και αργότερα στη ζωή τους, ενώ τώρα θα γίνει η γέφυρα για να μπορέσουν, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, να αντιληφθούν τον κόσμο των μεγάλων. Αφήστε τα να ζωγραφίσουν και μελετήστε αργότερα τις δημιουργίες τους. Είναι σίγουρο ότι θα έχετε στα χέρια σας πολλά μηνύματα για τις ανησυχίες τους και για ό,τι άλλο απασχολεί τα Ψαράκια σας.

Η φαντασία τους μπορεί να είναι υπερβολική για τα δικά σας κριτήρια, για εκείνα όμως είναι έκφραση, είναι ζωή! Έχουν συνήθως υποσυνείδητους φόβους και συχνά εκφράζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τη διαίσθησή τους. Μην την αγνοήσετε, γιατί ο μικρός σας θησαυρός «πιάνει στον αέρα» πράγματα που αργότερα μπορεί να σας καταπλήξουν. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των παιδιών αυτού του ζωδίου είναι η ανάγκη τους να πάρουν και να δώσουν τρυφερότητα. Όταν είναι σίγουρα για την αγάπη των γύρω τους, πραγματικά μπορεί να γίνουν αξιολάτρευτα. Έχουν έντονη την αίσθηση του ρυθμού και της αρμονίας, με αποτέλεσμα οτιδήποτε έχει σχέση με αυτά να το αξιολογούν και να το αξιοποιούν ιδιαίτερα.


Πηγή: www.heliofoto.gr